Ukryta partycja z vistą
    Zaloguj FAQ  •  Szukaj    

Obecny czas: 09 Lut 2012, 19:48

Pomysł na Biznes to tylko krok do Twojego sukcesu. Sprawdź jak łatwo zostać milionerem.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 18 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość

PostWysłany: 27 Sty 2010, 22:24 
Nowy na forum
Nowy na forum

Dołączenie: 27 Sty 2010, 22:21
Witam mam taki problem kupiłem od kumpla amilo pi 3540 wcześniej były wypalone dvd z systemem wiem że można zrobić to tylko 1 raz niestety ale zapodziały mi się te płyty z systemem moje pytanie jest takie mam ukrytą partycję winRE z systemem czy mogę np acronisem zrobić kopie zapasową tej ukrytej partycji sprawdzałem i acronis widzi tą partycję zajmuje ona 8GB ale 4,015 GB jest zajęte myślę że to będzie system vista proszę o odp z góry dzięki

Profil E-mail  
    WindowsVistaMSIE7

PostWysłany: 27 Sty 2010, 22:49 
HAKER
HAKER
Awatar użytkownika

Dołączenie: 28 Sty 2007, 15:38
Miejscowość: Bąbowa
Pochwały: 57
tak, będzie to partycja z instalatorem visty i chyba da sie zrobic jej kopie, aczkolwiek poszukaj w starcie czy nie masz jakiegos narzedzia do nagrywania tego obrazu jak za 1 razem.

Profil E-mail  
    Windows7Safari

PostWysłany: 28 Sty 2010, 06:47 
Nowy na forum
Nowy na forum

dav4 napisał(a):
tak, będzie to partycja z instalatorem visty i chyba da sie zrobic jej kopie, aczkolwiek poszukaj w starcie czy nie masz jakiegos narzedzia do nagrywania tego obrazu jak za 1 razem.

ok udało się acronis zrobił kopię tej ukrytej partycji i jest no niej system vista tylko ciekawi mnie czy jest to czysty system tak jak np po formacie ? i czy po przywruceniu acronisem kopii tego systemu będzie on w 100% orginalny tzn legalny?

Profil E-mail  
    WindowsVistaMSIE7

PostWysłany: 28 Sty 2010, 08:05 
HAKER
HAKER
Awatar użytkownika

Dołączenie: 02 Lis 2006, 23:21
Miejscowość: Garwolin
Pochwały: 8
po co acronisem skoro te partycje z poziomu windowsa można nagrywać i 20000000 razy jak się komuś chce i często płyty gubi.Chyba dlatego ta partycja nie znika żeby możnabyło korzystać z niej dowolną ilość razy.

Profil E-mail  
    CentOSFirefox

PostWysłany: 28 Sty 2010, 11:10 
Nowy na forum
Nowy na forum

demonix napisał(a):
po co acronisem skoro te partycje z poziomu windowsa można nagrywać i 20000000 razy jak się komuś chce i często płyty gubi.Chyba dlatego ta partycja nie znika żeby możnabyło korzystać z niej dowolną ilość razy.

to w jaki sposób mom nagrać to z poziomu windowsa można prosiś o mały instruktaż ?

Profil E-mail  
    WindowsVistaMSIE7

PostWysłany: 28 Sty 2010, 11:22 
HAKER
HAKER
Awatar użytkownika

poszukaj opcji recovery w menu start. Dokładną instrucję postaam się zamieścić później.
Fujitsu-Siemens Recorvery jeśli masz ten program nie powinno być problemu. Jeśli system nie był wgrywany ręcznie tylko z płyt to ten programik powinieneś mieć.

Profil E-mail  
    CentOSFirefox

PostWysłany: 28 Sty 2010, 12:08 
Nowy na forum
Nowy na forum

demonix napisał(a):
poszukaj opcji recovery w menu start. Dokładną instrucję postaam się zamieścić później.
Fujitsu-Siemens Recorvery jeśli masz ten program nie powinno być problemu. Jeśli system nie był wgrywany ręcznie tylko z płyt to ten programik powinieneś mieć.

No niestety ale niemam tego programu w menu start też brak opcji recovery,brak płyt DVD z systemem jedynie co to jest ukryta partycja winRE na której jest 8 GB pamięci z czego 4.15 GB jest zajęte znajduje się tam Vista Home Premium która jest orginalnie zainstalowana w laptopie tylko w jaki sposób skopiować ten system na DVD żeby w razie awari systemu mógłbym go przywrucić z tej płyty ?

Profil E-mail  
    WindowsVistaMSIE7

PostWysłany: 28 Sty 2010, 12:17 
HAKER
HAKER
Awatar użytkownika

w takim razie masz f8 przed startem systemu i tam opcja napraw powinno działać. U siebie na lapku zrobiłem taki myk że jak zgubiłem płytkę z recovery a partycje wcześniej skasowałem to ściągnąłem z internetu identyczną wersję windowsa i wgrałem go z kluczem z laptopa normalnie się aktywował. Dodatkowo nie mam teraz tych programików od producenta co znacznie przedłuża żywotność windowsa na moim lapku.

Profil E-mail  
    CentOSFirefox

PostWysłany: 28 Sty 2010, 12:48 
Nowy na forum
Nowy na forum

po wciśnięciu f8 jest opcja napraw komputer klikam na nią i wyskakuje takie coś

http://img10.imageshack.us/img10/5840/s5000424.jpg

Profil E-mail  
    WindowsVistaMSIE7

PostWysłany: 28 Sty 2010, 13:05 
HAKER
HAKER
Awatar użytkownika

Ojj to teraz nie wiem czy ta kopia zrobiona Acronisem wystartuje. Proponuje wejść na jakiś warez, poszukać czystej Visty(nie crackowanej/aktywowanej) lub pożyczyć od kogoś i sobie przegrać(może być nawet Ultimate). W razie problemów włożysz tą czystą vistę i podczas instalacji podasz kod spod laptopa. Potem zainstalujesz sterowniki ze strony producenta. Tym sposobem komputer będzie działał lepiej, zostanie Ci więcej miejsca na dysku(bo nie będzie nie potrzebnego softu od producenta i możesz sformatować partycje 8gb recovery) i wszystko będzie legalne. Pamiętaj tylko aby szukać Visty 32bit jeżeli masz teraz 32bit, gdy zainstalujesz inną to legalne to już chyba to nie będzie. Z tego co wiem to każda płytka Visty 32bit ma w sobie wszystkie wersję i jaka się zainstaluje zależy od klucza na naklejce pod laptopem.

Profil E-mail  
    Windows7Safari

PostWysłany: 28 Sty 2010, 13:14 
Nowy na forum
Nowy na forum

dav4 napisał(a):
Ojj to teraz nie wiem czy ta kopia zrobiona Acronisem wystartuje. Proponuje wejść na jakiś warez, poszukać czystej Visty(nie crackowanej/aktywowanej) lub pożyczyć od kogoś i sobie przegrać(może być nawet Ultimate). W razie problemów włożysz tą czystą vistę i podczas instalacji podasz kod spod laptopa. Potem zainstalujesz sterowniki ze strony producenta. Tym sposobem komputer będzie działał lepiej, zostanie Ci więcej miejsca na dysku(bo nie będzie nie potrzebnego softu od producenta i możesz sformatować partycje 8gb recovery) i wszystko będzie legalne. Pamiętaj tylko aby szukać Visty 32bit jeżeli masz teraz 32bit, gdy zainstalujesz inną to legalne to już chyba to nie będzie. Z tego co wiem to każda płytka Visty 32bit ma w sobie wszystkie wersję i jaka się zainstaluje zależy od klucza na naklejce pod laptopem.

jest coś takiego jak środowisko odtwarzania systemu [bez płyt tylko przez wciśnięcie odpowiedniej kombinacji klawiszy przy startowaniu laptopa - tylko jaka to kombinacja?? wtedy przywrócić system do fabrycznych ustawień i zrobić obraz systemu Acronisem - w ten sposób były by płyty recovery ??

Profil E-mail  
    WindowsVistaMSIE7

PostWysłany: 28 Sty 2010, 13:47 
HAKER
HAKER
Awatar użytkownika

Kupując laptopa masz zainstalowane sterowniki i jakieś darmowe lub testowe wersje programów, zupełnie nie potrzebnie. Identyczny obraz dysku jest na tej partycji 8gb. Podczas nagrywania na płyty nagrywany jest ten obraz z dysku. Zazwyczaj jakiś klawisz na ekranie POST, tam przed wejściem do biosu prowadzi do tego recovery z partycji. Sprawdź czy nic takiego się nie wyświetla na dole ekranu jak. np. "recovery menu" lub coś podobnego. Może masz jakieś papiery do laptopa, poszukaj tam. Można też spróbować zmienić flagę partycji *BOOT z partycji C z Vistą na partycje WinRE przed przywracaniem recovery programem Gparted aby odpalić recovery zamiast systemu jednak nie wiem czy to wypali.

Profil E-mail  
    Windows7Safari

PostWysłany: 28 Sty 2010, 15:56 
HAKER
HAKER
Awatar użytkownika

albo jeszcze jedna możliwość zobacz jakie ma rozszeżenie ten pliczek na ukrytej partycji jeśli będzie to rozszerzenie gho to raczej nie problem załatwić sobie norton ghosta i partycję powinno dać się przekopiowć

Profil E-mail  
    CentOSFirefox

PostWysłany: 29 Sty 2010, 04:09 
Nowy na forum
Nowy na forum

dav4 napisał(a):
Kupując laptopa masz zainstalowane sterowniki i jakieś darmowe lub testowe wersje programów, zupełnie nie potrzebnie. Identyczny obraz dysku jest na tej partycji 8gb. Podczas nagrywania na płyty nagrywany jest ten obraz z dysku. Zazwyczaj jakiś klawisz na ekranie POST, tam przed wejściem do biosu prowadzi do tego recovery z partycji. Sprawdź czy nic takiego się nie wyświetla na dole ekranu jak. np. "recovery menu" lub coś podobnego. Może masz jakieś papiery do laptopa, poszukaj tam. Można też spróbować zmienić flagę partycji *BOOT z partycji C z Vistą na partycje WinRE przed przywracaniem recovery programem Gparted aby odpalić recovery zamiast systemu jednak nie wiem czy to wypali.

BOOT z partycji C z Vistą na partycje WinRE gdzie i jak to zmienić ?

Profil E-mail  
    WindowsVistaMSIE7

PostWysłany: 29 Sty 2010, 09:47 
HAKER
HAKER
Awatar użytkownika

Ściągasz Gparted, wypalasz w clone CD lub nero aby było bootowalne czyli opcją "wypal iso/obraz" i potem startujesz komputer z tej płytki. Wyświetla ci się potem takie okienko z partycjami i zmieniasz flage *boot z partycji z vistą na WinRE. Zapisujesz zmiany i uruchamiasz ponownie kompa.

Profil E-mail  
    Windows7Firefox
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 18 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Ciekawe tematy: najlepszy rachunek inwestycyjny oraz Import żagli ws z singapuru?

Suknie Ślubne na tę wyjątkową chwilę. Zapraszamy!

phpBB skin developed by: John Olson Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group