Problem z rozszerzeiem sieci LAN.
    Zaloguj FAQ  •  Szukaj    

Obecny czas: 09 Lut 2012, 21:42

Pomysł na Biznes to tylko krok do Twojego sukcesu. Sprawdź jak łatwo zostać milionerem.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

PostWysłany: 16 Lip 2010, 20:34 
Lamer
Lamer

Dołączenie: 16 Lip 2010, 20:02
Witam, zwracam się do Was z takim oto problemem:
posiadam w domu sieć LAN(modem ADSL+router i do tego ethernetem podlączone 4 kompy +2 przez Wi-Fi.) U siebie w pokoju mam 2 komputery, do 1 jest podciągnieta skrętka, a drugi łączył się z siecią via Wi-Fi, lecz teraz chcę rozszerzyć ową sieć i postawić u siebie w pokoju router/switch, aby obydwa komputery juz kablowo (przez ten router tudzież switch)lączyły się z routerem do ktorego podlączony jest modem.
Oto schemat sieci, alby łatwiej bylo zrozumieć:
Image

Uploaded with ImageShack.us

Posiadam ruter oraz switch, aczkolwiek wolałbym zrobić to na router ponieważ switch jest stary, i nie mam pewności czy działa, ale pragnę się rownież zapytać jak rozwiązać taki problem switchem(na przyszlość). Switch ma 5 zwyklych gniazd, mam podciągnąć do jednego gniazda kabel od rutera, a do 2 następnych podłączyc skrętki od moich 2 kompow?(nie udawało mi się w ten sposob) Czy switch ma jakies ustawienia, jak ruter?
Natomiast nie jestem pewien czy można w taki sposób łączyć 2 rutery, zresztą co mam wtyknąc w WAN? I jak skonfigurować ruter? :/ Przepraszam jeśli moj problem wydaje się łatwy, ale szukałem i podobnego nigdzie nie znalazłem, wszyscy mają problem zazwyczaj z podzieleniem łącza na 2 komputery.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Profil E-mail  
    WindowsXPOpera

PostWysłany: 17 Lip 2010, 13:49 
Specjalista
Specjalista
Awatar użytkownika

Dołączenie: 28 Gru 2006, 15:10
Pochwały: 9
Po pierwsze dobrze zrobiony rysunek.
Problemmoże tkwić w okablowaniu. Przeczytaj to i powiedz czy pomogło:
http://www.netfocus.pl/porady-ekspertow ... -krosowany
Pozdrawiam

LinuxEpiphany

PostWysłany: 19 Lip 2010, 13:20 
Lamer
Lamer

Dołączenie: 16 Lip 2010, 20:02
Dzięki, starałem się :D
Rozjaśniło mi się w głowie co do kabli. Jest tam napisane ze router z routerem trzeba łączyć krossowanym kablem, natomiast ja łączę normalnym. Z kolei komputer z routerem wg, tej strony rownież trzeba lączyc kablem krossowanym, o czym pierwszy raz slysze a nie widziałem czegoś takiego nigdy ;) Więc sam już nie wiem..

Profil E-mail  
    WindowsXPOpera

PostWysłany: 19 Lip 2010, 17:44 
Nowy na forum
Nowy na forum

Dołączenie: 19 Lip 2010, 12:35
Kolego, kabel nieskrosowany służy do łączenia komputerów z urządzeniami sieciowymi, zaś kabel skrosowany do łączenia dwóch komputerów bezpośrednio (w trybie ad-hoc). Zaś co do problemu to radzę ci wyłączyć w routerze łączącym komputery w twoim pokoju serwer DHCP. Router wtedy przejmie pulę adresów od routera podłączonego do modemu

Profil E-mail  
    WindowsXPFirefox

PostWysłany: 19 Lip 2010, 18:17 
Specjalista
Specjalista
Awatar użytkownika

Przepraszam na stronie jest raczej błąd. Mea culpa.
Switch nie powinien się popsuć.
Pozdrawiam

LinuxEpiphany

PostWysłany: 19 Lip 2010, 19:13 
Komputerowiec
Komputerowiec
Awatar użytkownika

Dołączenie: 02 Cze 2010, 22:56
Miejscowość: Microsoft
Zabaweb, co to za źródło w ogóle? Adrian Rogaski - lamer z Rudy Śląskiej, wygląda jak pudełko zapałek;]

Profil E-mail  
    WindowsXPSafari

PostWysłany: 20 Lip 2010, 22:24 
Specjalista
Specjalista
Awatar użytkownika

Jak każde w internecie, pewne na conajwyżej 75%. spieszyło mi się i nie doczytałem do końca. Przeprosiłem też za to
Swoją drogą na czym opierasz tezę, że jest on lamerem?
Pozzdrawiam

LinuxEpiphany

PostWysłany: 29 Lip 2010, 00:29 
Komputerowiec
Komputerowiec
Awatar użytkownika

Dołączenie: 02 Cze 2010, 22:56
Miejscowość: Microsoft
Opieram swoją tezę na stylu pisania jego tekstów.

Profil E-mail  
    WindowsXPSafari
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Ciekawe tematy: wypozyczalnia rowerow i DOMENA www.dwapedaly.pl oraz Produkca artykułów magazynowych

Suknie Ślubne na tę wyjątkową chwilę. Zapraszamy!

phpBB skin developed by: John Olson Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group