Problem z komputerem
    Zaloguj FAQ  •  Szukaj    

Obecny czas: 09 Lut 2012, 19:31

Pomysł na Biznes to tylko krok do Twojego sukcesu. Sprawdź jak łatwo zostać milionerem.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

PostWysłany: 30 Sie 2010, 09:24 
Nowy na forum
Nowy na forum

Dołączenie: 30 Sie 2010, 08:33
Witam! To mój pierwszy post na tym forum a związany jest on z pewnym problemem który występuje w komputerze kolegi.

Jaki sprzęt:
Procesor: Intel Pentium III Xeon 3000MHz
Płyta gł.: Gigabyte GA-P35-S3G
Pamięć: 2x 1024 MB Kingston(częstotliwości nie był mi w stanie podać)
Karta graf.:Nvidia Gforce 9600 GT, Palit
Zasilacz: Qoltec 425W

Na czym polega problem:
Problemem jest zawieszenie sie komputera. Następuje to po zwiększeniu obciążenia nań(zwiększenie obciążenia polega na odpaleniu Cywilizacji IV, lub jak zauważyliśmy innych gier wymagających akceleracji). Tuż po uruchomieniu gry ze skrótu, dysk zaczyna mocniej pracować(oczywiste bo uruchamiam program), lecz po chwili przestaje czytać a na monitorze widzę dalej pulpit. Muszką mogę poruszać ale nie mogę uruchomić czegokolwiek(mogę nią tylko ruszać). Nie odpowiada też na polecenia z klawiatury. Po kilku kliknięciach przyciskami myszki następuje "Pik!" i totalna zwiecha, z której możemy się ratować tylko twardym resetem... Problem występuje także gdy próbujemy wejść do panelu sterowania karty graficznej... O co chodzi?

Co zrobiliśmy ale nie dało rezultatu:
- wymiana sterowników graficznych na nowsze
- sprawdziliśmy napięcia, wyglądają w porządku a ich wartości są zbliżone do tych zalecanych
- przeszliśmy z Servicepacka 3 na dwójkę
- temperatura procesora w granicach 45 stopni

- sprawdziliśmy czy zasilacz wystarcza na tą kartę graficzną, na wszystkich forach ludzie używali nawet słabszych(350 W) przy 2 dyskach twardych i tej karcie

Jeszcze jedna uwaga: problem nie występował przy silniejszym zasilaczu ok 520 W(dokąłdnej wartości nie pamięta).

Zatem gdzie tkwi problem?

Profil E-mail  
    WindowsXPFirefox

PostWysłany: 30 Sie 2010, 09:55 
Specjalista
Specjalista

Dołączenie: 08 Lip 2010, 00:49
Miejscowość: Rzeszów
Pochwały: 22
Skoro problem nie występował przy mocniejszym zasilaczu to chyba problem się rozwiązał. Załatwcie sobie do testów taki, który nie będzie się znacząco różnił swoimi możliwościami i dajcie znać co i jak. Ewentualnie weźcie pod uwagę inny, równoległy pod względem parametrów.

WindowsVistaOpera

PostWysłany: 30 Sie 2010, 11:52 
HAKER
HAKER
Awatar użytkownika

Dołączenie: 24 Gru 2007, 13:54
Miejscowość: Krak
Pochwały: 26
Co to za procesor w lga775?
Qultek-hmmm na czarnej liście to może nie, ale na zielonej tym bardziej. 15A na linii 12V to zdecydowanie za mało, na upartego można go wsadzić w starszy konfig, gdzie zestaw korzysta w większej mierze z linii 5v. Tak więc wypadało by zmienić zasilacz, niekoniecznie na 500w. Tak jak na innych forach pisano styknie 350-400w markowe urządzenie.

WindowsVistaFirefox
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 

Ciekawe tematy: Dofinansowanie do działalności oraz Fundusz w BPH

Suknie Ślubne na tę wyjątkową chwilę. Zapraszamy!

phpBB skin developed by: John Olson Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group