Witam. Od dawna nie mogę uporać się z problemami mojego łącza (Dialnet 12MB/s). Internet jest rozłączony przez router i kablem biegnie do mojego PC i PC sąsiada.(Modem -> Router -> PC1 , PC2). Na początku miałem problem z pingiem (Okresowo sięgały one 3000ms lub wahały się między 40 - 300). Ten problem przestał występować chociaż małe wahania pingu (40 - 150) raz na jakiś czas występują, niestety teraz powstał inny. Co 5min / 30min / 1h (zależy od nastroju mojego łaskawego łącza) tracę połączenie na 10s / 3min / 10min (w czasie pisania tego postu straciłem połączenie 4 razy na około 4 min) - w tym przypadku restart routera nic nie daje. 2 razy zmieniałem router ale problem nadal występuje. Podejrzewam że przyczyną tego problemu jest modem (jakiś stary od dialoga który namawiał do zakupu od nich nowszego modelu pod tego typu łącze (12MB/s), ale mój sąsiad nie zgodził się i stary modem dalej funkcjonuje). Według moich obserwacji (prawdopodobnie) nie może uzyskać nowego adresu IP bądź traci połączenie z bramą (modemem) i przez jakiś czas próbuje odzyskać łączność a zarazem nowe IP, co dziwne w połączeniu lokalnym (Windows ->panel sterowania -> połączenia sieciowe) podczas braku połączenia widnieje status 'połączony' co świadczy o łączności z routerem podczas braku połączenia. Drugim podejrzanym jest kabel biegnący od routera do mojego PC (jakieś 7m kabla wystającego poza budynek) ponieważ nie wygląda on najlepiej i mógł zostać w jakiś sposób uszkodzony. Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu. Jest to wina modemu ? Kabla ? Łącza (12MB/s - chwyt marketingowy smilies/bigsmile.gif ?), czy może czegoś innego ? Jeśli to wina modemu to lepiej kupić tani router ADSL (wbudowany modem) czy osobno modem od dialogu ? Jeszcze raz bardzo proszę o wszelkie wskazówki.
Pierwsz prośba. pisząc używaj więcej akapitów. 1. Sprawdź jakie temperatury osiąga modem. Najlepiej termometrem, a jak nie to powiedz w przybliżeniu. 2. Kolejny raz jak coś się stanie zrób tak: start/uruchom Wpisz
Dołączenie: 02 Cze 2010, 22:56 Posty: 132 Miejscowość: Microsoft
Mistrzu, ten termometr mnie rozbawił:d Nie mówię że to zły pomysł, tylko że jest to dość zabawne:P A co do problemu. Kolego Bonewerkz też tak mam, tyle że mam modem wbudowany bezpośrednio w router a co za tym idzie, do wymiany router. Chociaż spróbuj z innym sprzętem. Pozdrawiam!