Asus czy Acer? Co lepsze?
    Zaloguj FAQ  •  Szukaj    

Obecny czas: 09 Lut 2012, 09:21

Pomysł na Biznes to tylko krok do Twojego sukcesu. Sprawdź jak łatwo zostać milionerem.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

PostWysłany: 17 Lut 2010, 01:17 
Lamer
Lamer

Dołączenie: 17 Lut 2010, 01:11
Witam forumowiczów. mam nadzieję, że znajdę tu pomoc. Zastanawiam się nad kupnem netbooka. Czytając fora internetowe, czy gazetki typu Komputer Świat itd można wywnioskować, że najlepsze netbooki robią Asus i Acer. Czy ktoś z was ma może doświadczenie w użytkowaniu sprzętów tych dwóch firm?
Nie potrafię w tej chwili podać konkretnego modelu, bo sam jeszcze nie wiem, w którą stronę iść z wyborem:-/.

Prosiłbym was o jakieś rady: Asus czy Acer i ewentualnie jaki model. Zależy mi na dobrym sprzęcie i nie chce kupować nic pochopnie.

Dzięki:-)

Profil E-mail  
    WindowsXPFirefox

PostWysłany: 17 Lut 2010, 09:39 
Nowy na forum
Nowy na forum

Dołączenie: 12 Lut 2010, 22:04
Według mnie zdecydowanie lepsze sprzęty robi w tej chwili Asus i to nie podlega większej dyskusji. Pisałeś, ze zależy ci na dobrym sprzęcie ale nie napisałeś do jakiej kwoty?
Z niższej półki cenowej mogę ci zaproponować Asusa Eee PC 1005Ha. Ten model ma słabszy procesor i mały dysk twardy (choć 160 GB może wystarczyć), no i jak zależy ci na wytrzymałości baterii to tu masz pole do popisu – wg producenta ten model trzyma 8,5 h.

Jeżeli chcesz dać za sprzęt trochę większą kasę to zwróć uwagę na Asusa Eee 1008P. Ten ma szybszego procka i większego twardziela ale znowu krócej w nim trzyma bateria – choć moim zdaniem w rzeczywistości będzie to podobny czas.
Daj znać może ile chcesz dać za tego netbooka i do czego on ma ci służyć a coś się znajdzie.

Profil E-mail  
    WindowsXPFirefox

PostWysłany: 17 Lut 2010, 13:10 
Nowy na forum
Nowy na forum

Dołączenie: 12 Lut 2010, 13:25
Acerek kiedyś był budżetowy typowo, teraz opinie się o nim znacznie poprawiły, jednak jeśli chodzi o netbooka to zdecydowanie Asusik EEE. Modeli tam jest do wyboru do koloru, proponuję poszukać czegoś typu model 1001HA, który wg producenta ciągnie na bateryjce 11h (realnie pewnie mniej, ale nawet 6-7h to bardzo fajna sprawa) i do tego jest tani (ok 1000zł). Ewentualnie coś z tzw "seashell" mają bardzo fajna niebrudzącą się od rąk lekko "prorowatą" obudowę. Bawiłem się jakiś czas temu netbookami i Asusa polecam, nie jest sprzęt o ogromnej wydajności, ale jest maksymalnie mobilny, a podejrzewm, że skoro chcesz netbooka a nie notebooka to na tym ci najbardziej zależy - mały i poręczny.

Profil E-mail  
    WindowsXPFirefox

PostWysłany: 17 Lut 2010, 15:51 
Lamer
Lamer

Dołączenie: 16 Lut 2010, 14:08
Poniżej ranking awaryjności laptopów:
Image
Jeśli masz odpowiednią gotówkę, to samo porównanie powiedziałbym, że jest nawet nie na miejscu.

Profil E-mail  
    WindowsVistaOpera

PostWysłany: 17 Lut 2010, 20:00 
Nowy na forum
Nowy na forum

Nie wiedziałem, że z HPkami jest aż tak źle - o ile ten wykres jest oparty o jakieś aktualne dane. Wygląda na to, że Asusik ładnie się wyrobił w kwestii lapków, ale to dobrze. Sam zastanawiam się nad czymś mobilnym z serii EEE, także jeśli faktycznie są tak niezawodne względem innych marek to cool. Choć nie powiem, ale tak czy siak jeśli 10% 2-letnich laptopów się sypie to nadal moim zdaniem za dużo, producenci muszą się bardziej postarać, choć wiem, że intensywne/firmowe użytkownie lapków im nie służy, szczególnie jak chodzą po 8-10 czy więcej godzin dziennie.

Profil E-mail  
    WindowsVistaFirefox

PostWysłany: 17 Lut 2010, 20:03 
Nowy na forum
Nowy na forum

Dołączenie: 14 Lut 2010, 19:26
Hehe ranking dosyć zaskakujący, Asus przeskoczył teoretycznie o klasę wyższego Soniaka :) nie dziwi natomiast ostatnia pozycja HP. Od jakiegoś czasu odwalają kichę i to nie tylko w dziedzinie przenośnych komputerów, ale też w drukarkach, co kiedyś przecież było ich domeną ... No ale do rzeczy, w kwestii wyboru netbooka to popieram przedmówców. Bierz jakiegoś Asusa. Najlepiej żeby miał dysk 250gb ( 160 też styka do tego typu sprzętów, ale trzeba myśleć przyszłościowo, no nie :D ), baterię jak najmocniejszą się da no i tą fajną obudowę seashell ( rzeczywiście nieporównywalnie mniej się brudzi ). Niestety takiego ideału w swojej ofercie Asus nie ma, ale można znaleźć coś po środku. Telin78 polecał 1001 HA i ja się z nim w 100% zgadzam. Ten model nie ma 250-gigowego dysku, ale poza tym ma na pokładzie co ja bym brał pod uwagę przy wyborze. No ale Ty tu trzymasz kasę, więc cokolwiek "Asusowego" wybierzesz nie powinieneś żałować

Profil E-mail  
    WindowsVistaSafari

PostWysłany: 18 Lut 2010, 02:15 
HAKER
HAKER
Awatar użytkownika

Dołączenie: 25 Lip 2007, 15:20
Pochwały: 36
Czy ja wiem , ranking wypadł podobnie jak w pozostałych kwartałach ostatniego roku ,troszkę zyskał Acer -co zresztą robi na bieżąco.
Jak ktoś ma ochotę ,to tu jest bardziej szczegółowo zobrazowane http://www.squaretrade.com/htm/pdf/Squa ... y_1109.pdf

Profil E-mail  
    Windows7Firefox

PostWysłany: 18 Lut 2010, 18:47 
Nowy na forum
Nowy na forum

Kurcze nie działa mi link do tego PDF'a ;/

A wracając jeszcze do rankingu kilka postów powyżej ... jest tam firma Gateway, którą kojarzę z monitorów, stosunkowo rzadka sprawa w Polsce (przynajmniej tak oficjalnie w sklepach typu Saturn/Media etc.). Kiedyś widziałem ich monitory na giełdzie komputerowej w Wawie, ale nie były tanie wówczas, choć to było daaawno już dość temu. Mieliście z tą marką do czynienia w kwestii laptopów?

Może oni mają tam coś ciekawego, choć zawodność jak widać wysoka. Mimo to nadal ten HP mnie dziwi, w końcu to dobra firma zawsze była, ale jeśli ponad 1/4 laptopów 3-letnich siada to ja dziękuję, postoję ;-))) Choć pewnie nie oparłbym się możliwości "otrzymania" tego modelu z dotykowym i obrotowym ekranem - niezły bajer (nie pamiętam dokładnie modelu, chyba Txxx coś tam).

Profil E-mail  
    WindowsVistaFirefox

PostWysłany: 20 Lut 2010, 20:01 
Awatar użytkownika

Dołączenie: 21 Wrz 2009, 10:35
Tzn Acer na pewno zyskał w ostatnim czasie przyzwoitym serwisem i tym że ich laptopy i netbooki stały sie dużo mnie awaryjne. Poza tym ich sprzęt bardzo dlugo działa bez ładowania baterii.

Profil E-mail  
    WindowsVistaFirefox

PostWysłany: 05 Mar 2010, 21:08 
Admin
Awatar użytkownika

Dołączenie: 11 Paź 2006, 20:54
Miejscowość: z repozytorium
Pochwały: 20
Samsung NC10, tylko żeby miał modem 3G na pokładzie musisz sprawdzić.

UbuntuFirefox
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Ciekawe tematy: Biznes reklamowy:D oraz Logistyka światowych przedsiębiorstw.

Suknie Ślubne na tę wyjątkową chwilę. Zapraszamy!

phpBB skin developed by: John Olson Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group