HP Pavilion - dane techniczne
    Zaloguj FAQ  •  Szukaj    

Obecny czas: 09 Lut 2012, 15:00

Pomysł na Biznes to tylko krok do Twojego sukcesu. Sprawdź jak łatwo zostać milionerem.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

PostWysłany: 14 Lut 2010, 23:23 
Lamer
Lamer

Dołączenie: 12 Lut 2010, 13:26
Witajcie!
jestem na etapie wyboru nowego lapka. Do tej pory działałem na sprzęcie HP/Compaq, stary sprzet jeszcze z czasów gdy obie firmy robiły te lapki wspólnie. Ze względu na to, że byłem ze sprzętu zadowolony, teraz także chciałbym wybrać coś z oferty HP.

Niestety ciężko mi się połapać w tych wszystkich oznaczeniach. Podoba mi się seria Pavilion, wygląda elegancko, a sprzęcik dla mnie musi i działać i wyglądać.

Miałbym wobec tego takie dwa pytanka techniczne, które nasuwają mi się po przeglądzie sklepów z laptopami:

1. Czy procesor i7 1.6GHz będzie szybszy niż T6600 2.2GHz? (rozumiem, że i7 jest 4-rdzeniowy bodajże, jednak ewentualnie czy te dodatkowe rdzenie będą widocznie przyspieszały pracę codzienną - MS Office, net, grafika 2d, filmy/muzyka?)

2. Drugie pytanie równiez odnośnie szybkości działania - czy lepiej wybrać lapka z 4GB RAM DDR2 czy też 3GB DDR3 ?

Pytania wynikają z faktu, że interesujące mnie laptopy mają w miarę podobne ceny ale rozbiegają się sprzętowo kompletnie i nie wiem, ktory lepiej wybrać ;/ Czy dopłacić odrobinę do nowszego sprzętu mimo, że "na papierze" ma mniej pamięci i teoretycznie wolniejszego procka, czy coś ze starszymi wnętrznościami za mniejszą cenę?

Mam nadzieję, że ktoś z osób bardziej wtajemniczonych mnie trochę oświeci :-))

Profil E-mail  
    WindowsVistaFirefox

PostWysłany: 15 Lut 2010, 00:58 
HAKER
HAKER
Awatar użytkownika

Dołączenie: 24 Gru 2007, 13:54
Miejscowość: Krak
Pochwały: 26
Jakie Kolega ma preferencje?
Generalnie panuje zasada: Nowszy-mocniejszy.
Podstawa: i7/4gb ddr3/win7-64bit. Karta graf. to już kwestia grania albo nie grania. Zważ jeszcze iż laptop to nie tylko suche parametry- na necie pełno jest recenzji sprzętu.

dodam jeszcze ściągawkę ;)
http://www.notebookcheck.pl/Mobilne-pro ... 344.0.html

WindowsXPFirefox

PostWysłany: 15 Lut 2010, 16:45 
Nowy na forum
Nowy na forum

Dołączenie: 12 Lut 2010, 22:04
Co do wyboru lapka no to gratuluje obszaru zainteresowania i generalnie podzielam uwagę kolegi, że "nowszy - mocniejszy". Obecnie i7 i DDR3 to coś powszechnego, a wychodze z założenia, że jak kupować sprzęt to raz a dobrze i nie zmieniać go co rok, bo to nie ma sensu.
Tutaj masz propozycje: http://www.komputronik.pl/index.php/sea ... ategory/1/

Fakt, że cena jest "wyższa", ale nic nie mówiłeś o progach cenowych więc podejrzewam, że idziesz na "full-serwis":-). Ale rzecz jasna dostaniesz też coś tańszego:-).

Profil E-mail  
    WindowsXPFirefox

PostWysłany: 15 Lut 2010, 21:42 
Lamer
Lamer

Kolego wojtek - jeśli o moje preferencje względem sprzętu to prócz biurowych zastosowań, chciałbym aby lapek radził sobie w miarę sprawnie z grafą 2D w photoshopie/corelu czy drobną grafiką 3D w 3dsmaxie. Wiem, że do takich rzeczy powinna być mocna stacjonarka i takim sprzętem do pracy na grafice dysponuję (co prawda kupiony gotowy bo sam tego nie skłądem ale pracuje ładnie już od ponad 1,5 roku), ale często jak jade do klienta jakiegoś i trzeba w projekcie prowadzić od ręki drobne poprawki to muszę mieć lapka, który to jakoś pociągnie i nie zawiesi się przy grafice..... moj obecny stary laptop wiesza się nawet przy prostych scalowaniach plików w 2d, tylko, że przy dużej rozdziałce ;/

Stąd też moje pytania o te pamięci i procki, ale skoro mówicie, żeby brać nowe sprzety to może faktycznie tak zrobię i kupię coś lepszego żeby nie mieć z tym prolblemu i starczy też na dłużej.

Ten lapek HP z komputronika wygląda fajnie i cenowo by mi odpowiadał. Tylko może lepiej poszperać za czymś co ma kartę graficzną GF z serii 300 (skoro ma być nowszy i mocniejszy)? Ewentualnie, lepiej do grafiki coś od nvidii czy kartę ATI ?? W staacjonarce mam 2x sztuki radeonów i sprawdzają się.

Profil E-mail  
    WindowsVistaFirefox

PostWysłany: 15 Lut 2010, 22:31 
HAKER
HAKER
Awatar użytkownika

Czyli popularnie stwierdzając Kolega szuka mobilnej stacji roboczej; z tego pułapu stanowczo odradzam zakup notebooka z kartami gf i radeon, jest to totalna strata pieniędzy w przypadku 3d maxa, wydajność będzie zbliżona do zintegrowanej. Do takich zastosowań odpowiednio są: Ati-FireGL, Nvidia-quadro dodam iż kosztowne. Jednak skoro Kolega posiada już odpowiednią jednostkę stacjonarną. w laptopie jest taka grafika zbędna.
No i muszę Cię zmartwić-HP raczej nie produkuje laptopów o takim profilu, radziłbym zainteresować się jakimś dellem. Plusem w przypadku tych laptopów jest to iż można je skonfigurować wedle uznania przy zakupie.

WindowsXPFirefox

PostWysłany: 16 Lut 2010, 08:19 
Lamer
Lamer

Czyli jednak trzeba będzie poszperać za czymś kompletnie innym ... skoro wspomniałeś Della to w sieci na szybko wyszperałem model o poniższych parametrach:
# Procesor Intel® Core™ 2 Duo P8400 2.26GHz 3MB Cache 1066MHz FSB
# Pamięć 2GB (2×1GB) 800MHz DDR2 dwukanałowa rozszerzalna do 8GB
# Wyświetlacz panoramiczny 15,4cala WXGA+ (1440X900) z podświetlaniem LED
# Karta graficzna: Nvidia Quadro NVS 160M 256MB DDR3
To jest model Latitude E6500.

HPka też jakiegoś wyszperałem - HP Elitebook 8730w
procesor : Intel Core 2 Duo Quad Q9000 (2,0 GHz) / dysk twardy : 320 GB (sata: 7200) / pamięć : 4GB (ddr2) / ekran LCD : 17 cali TFT, rozdzielczość 1920 x 1200 / karta graficzna : NVIDIA Quadro FX 2700M (512MB). Cena na pierwszy rzut oka zabija, ale przy moich zastosowaniach po prostu warto zainwestować bo i zwróci się najdalej w ciągu roku. Poza tym ten sprzęcik sprzętowo prezentuje się lepiej niż dell a i rozmiar/rozdzielczość matrycy im wyższy tym dla mnie lepiej, bo potem trzeba strasznie ślepić w detale na małym ekranie.

Profil E-mail  
    WindowsVistaFirefox

PostWysłany: 17 Lut 2010, 15:05 
HAKER
HAKER
Awatar użytkownika

konfiguracja akurat pod stacje roboczå-szukal bym jednak rozwiåzania nowszego sprzetowo, tj core i 7, ddr3, oczywiscie nvidia quadro ;)
link: http://www.skapiec.pl/site/cat/17/filtr ... _0_0_0_0_0
jak znajde troche czasu poszukam czegos

sorki za brak polskich znakow pisze na azjatyckiej klawiaturze :ugeek:

MacOSXFirefox

PostWysłany: 18 Lut 2010, 19:04 
Nowy na forum
Nowy na forum

Dołączenie: 12 Lut 2010, 13:25
Dzięki za link, widzę, że Lenovo ma to co mnie interesuje, z serii ThinkPad W510, cena na pierwszy rzut oka zabija, no ale nie zwróci się po pewnym czasie.

W specyfikacji znalazłem jeszcze info, że model ten ma ekran MultiTouch - ciekawe czy będzie działał podobnie jak tablet w programach graficznych, choć podejrzewam, że to zupełnie nie ta jakość :-) No ale, nie można mieć wszystkiego ;-)

Profil E-mail  
    WindowsVistaFirefox

PostWysłany: 20 Lut 2010, 19:56 
Awatar użytkownika

Dołączenie: 21 Wrz 2009, 10:35
A czy bierzesz pod uwagę któryś z modeli firmy dell?? Bo generalnie Hp to dobra marka,ale seria pavilion bardzo szybko sie nagrzewa oraz duzym minusem jest czas pracy baterii.

Profil E-mail  
    WindowsVistaFirefox

PostWysłany: 05 Mar 2010, 21:07 
Admin
Awatar użytkownika

Dołączenie: 11 Paź 2006, 20:54
Miejscowość: z repozytorium
Pochwały: 20
DELL ma ostatnio kilka dobrych modeli, ale nadal są drogie...

UbuntuFirefox
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Ciekawe tematy: Biznes reklamowy:D oraz Logistyka światowych przedsiębiorstw.

Suknie Ślubne na tę wyjątkową chwilę. Zapraszamy!

phpBB skin developed by: John Olson Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group