Hmmm, kolego ten Soniak jest fajny to fakt, generalnie VAIO są "cool" ale za tą cenę względem jego parametrów to moim zdaniem nie warto (mimo, że używam soniaków bo są naprawdę fajne). Będzie chodził z szybkością taką jak generalnie inne netbooki, a kosztuje prawie 2x tyle co np. Asusik EEE model 1001HA, który zgodnie z danymi technicznymi w wersji z 6-komorową baterią pracuje do 11h. Oczywiście na wszystkie te dane weź poprawkę, tak złoto nie jest. Ale mimo to używałem ostatnio podobnego asussika i po naładowaniu na bateryjce chodził nieco ponad 6h (praca biurowa na pakiecie office + poczta + net).
Co do wytrzymałości baterii w tym Vaio, hmm ja bym obstawił, że może wytrzymać tyle czasu, ale pod warunkiem, że będzie działał w trybie oszczędzania (soniak ma tam te swoje "super hiper" tryby) + matryca będie dość ściemniona. W moim lapku z 17'' wyświetlaczem, bateria znacznie mniej trzyma jak przestawię kompa w tryb wydajności oraz rozjaśnię bardzo ekran, no ale wiadomo przy tej wielkości ciągnie to wszystko dużo prądu i sprzęt mimo sporej baterii trzyma ok. 2h...
W kwestii baterii specem nie jestem, ale generalnie przeważnie wygląda to tak, że im więcej komor i pojemności tym dłużej trzyma, czyli standardowo. Z tego co sie orientuję to ważne, bby bateria nie miała efektu pamięci, inaczej znacznie szybciej pada jeśli się ją co kawałek doładowuje. Ale tutja może ktoś bardziej zorientowany się wypowie

))