Laptopy - baterie - który wybrać?
    Zaloguj FAQ  •  Szukaj    

Obecny czas: 09 Lut 2012, 15:07

Pomysł na Biznes to tylko krok do Twojego sukcesu. Sprawdź jak łatwo zostać milionerem.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

PostWysłany: 15 Lut 2010, 18:05 
Lamer
Lamer

Dołączenie: 12 Lut 2010, 22:19
Witam wszystkich. Poszukuję laptopa, który będzie miał naprawdę dobry akumulator. Dużo podróżuję pociągami i nie zawsze jest w nich dostęp do prądu (żadna nowość). Czytałem trochę w necie o poszczególnych modelach i pojęcia nie mam kto mówi prawdę a kto bajeruje.

Często przecież jest tak, że akumulator 6-komorowy nie wytrzymuje nawet 2 godzin, ale zdarza się i tak, że aż do 4 h. I nie rozumiem jak to możliwe, że Asus na baterii 4400 mAh pracuje przez 2 h, a Acer na 28000 mAh aż do 4 h wykonując to samo zadanie. Może mi to ktoś wytłumaczyć?

Ostatnio byłem w salonie Komputronika i sprzedawca polecił mi Sony VPC-W21S1E/T. w specyfikacji technicznej podano, że akumulator ma pojemność 5200 mAh i wytrzymuje 5 godzin pracy. To realne?

Proszę o pomoc i ewentualne sugestie.

Profil E-mail  
    WindowsXPFirefox

PostWysłany: 15 Lut 2010, 22:01 
Nowy na forum
Nowy na forum

Dołączenie: 12 Lut 2010, 13:25
Hmmm, kolego ten Soniak jest fajny to fakt, generalnie VAIO są "cool" ale za tą cenę względem jego parametrów to moim zdaniem nie warto (mimo, że używam soniaków bo są naprawdę fajne). Będzie chodził z szybkością taką jak generalnie inne netbooki, a kosztuje prawie 2x tyle co np. Asusik EEE model 1001HA, który zgodnie z danymi technicznymi w wersji z 6-komorową baterią pracuje do 11h. Oczywiście na wszystkie te dane weź poprawkę, tak złoto nie jest. Ale mimo to używałem ostatnio podobnego asussika i po naładowaniu na bateryjce chodził nieco ponad 6h (praca biurowa na pakiecie office + poczta + net).

Co do wytrzymałości baterii w tym Vaio, hmm ja bym obstawił, że może wytrzymać tyle czasu, ale pod warunkiem, że będzie działał w trybie oszczędzania (soniak ma tam te swoje "super hiper" tryby) + matryca będie dość ściemniona. W moim lapku z 17'' wyświetlaczem, bateria znacznie mniej trzyma jak przestawię kompa w tryb wydajności oraz rozjaśnię bardzo ekran, no ale wiadomo przy tej wielkości ciągnie to wszystko dużo prądu i sprzęt mimo sporej baterii trzyma ok. 2h...

W kwestii baterii specem nie jestem, ale generalnie przeważnie wygląda to tak, że im więcej komor i pojemności tym dłużej trzyma, czyli standardowo. Z tego co sie orientuję to ważne, bby bateria nie miała efektu pamięci, inaczej znacznie szybciej pada jeśli się ją co kawałek doładowuje. Ale tutja może ktoś bardziej zorientowany się wypowie ;-)))

Profil E-mail  
    WindowsVistaFirefox

PostWysłany: 16 Lut 2010, 15:21 
Lamer
Lamer

Dołączenie: 12 Lut 2010, 22:36
Pełna zgoda do tego co mówił tellin78, im więcej komór i brak efektu pamięci to większa szansa na to ze laptop nie padnie po godzinie gry w pasjansa. ale z drugiej strony jest tak że wszystko zależy od tego co na nim robisz. Jeżeli będziesza cały czas napieprzał w gry to nie dziw sie ze bateryjka spadnie bardzo szybko. Wydaje mi sie że te wszystkie parametry 4,5 h, 5 h czy jak mówi tellin 11 h (co dla mnie jest absurdalne) to "pic na wode". Genralnie lapki trzymają 2,5 - 3 h i szlus.

A co do Soniacza z Komputronika to dla mnie to dobry sprzęcik i jest wartym uwagi, ale zgoda że te same parametry można dostać taniej.

Aha i jeszcze jedno jest wazne. Jak kupisz lapka i chcesz zeby ta bateria w miarę długo sprawnie chodziła to nie pracuj cały czas na podłączonym kablu do lapka - ja tak robiłem na Acerze i bateria trzyma jakieś 8 minut;-p.

Profil E-mail  
    WindowsXPFirefox

PostWysłany: 16 Lut 2010, 18:23 
Nowy na forum
Nowy na forum

Dołączenie: 14 Lut 2010, 19:26
Zdecydowanie zgodzę się z tym co napisał cedriks. Nie wystarczy na samym początku sformatować baterię i wszystko będzie z nią ok przez nie wiadomo jak długi czas. Trzeba pamiętać o tym, żeby z raz w miesiącu całkowicie ją rozładować i potem całkowicie naładować a to pozwoli trochę przedłużyć jej żywot ( przetestowane i potwierdzone na własnym sprzęcie ). A tak btw. to spróbuj może włożyć tą "8-minutową" baterię do lodówki, nie sprawdzałem ale podobno to pomaga :)

Profil E-mail  
    WindowsVistaSafari

PostWysłany: 20 Lut 2010, 20:15 
Awatar użytkownika

Dołączenie: 21 Wrz 2009, 10:35
Ja równiez podpisuje sie pod tymi wypowiedziami. Ten sprzęt Sony nie jest zły i myslę że po formacie baterii może wytrzymac nawet 5h.

Profil E-mail  
    WindowsVistaFirefox
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Ciekawe tematy: Biznes reklamowy:D oraz Logistyka światowych przedsiębiorstw.

Suknie Ślubne na tę wyjątkową chwilę. Zapraszamy!

phpBB skin developed by: John Olson Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group