OK, wyszperałem lapki, które przeglądałem jak samemu jakiś czas temu kupowałem sprzęt w podobnym zakresie cenowym. Poniżej podrzucam kilka typów które przeglądałem i które są obecnie dostępne, od razu podrzucam info, które moim zdaniem warto wziąć pod uwagę, a które moim zdaniem nie bardoz są warte swoich cen.
Zacznę od tańszych sprzętów:
1. Samsung R780 - CPU i5 (2.40 GHz, 3 MB cache), RAM 4GB DDR3, dysk 500GB, karta graficzna GF GT 330M 1GB, sprzęt ma 17,3 cala. Można dorwać go za spoooro poniżej 4000zł, i generalnie stosunek ceny do sprzętu na pokładzie jest naprawdę dobry, choć nie mam doświadczenia co do wytrzymałości sprzętu.
2. DELL Vostro 1720 - tutaj nie będę się rozpisywał mocno, gdyż zaznaczę, że nie polecam tego sprzętu akurat. Generalnie w domu mam Vostro i mimo świetnych "bebechów", sprzęt chodzi od nowości powolnie, muli, wiesza się itd. Był kilka razy restartowany co mu nie pomogło, wymiana w sklepie na nowy także nic nie dała ;/ nie wiem o co chodzi, ale mocny sprzęt chodzi gorzej niż niektóre kilkuletnie lapki ;/
Średni przedział:
3. Lenovo ThinkPad R500 - CPU P8700 (2.53 GHz, 3MB cache), 2 GB DDR3, dysk 320GB, słabiutka karta graficzna - HD3650. Średnie parametry przy cenie 5-5,5k zł, także moim zdaniem za drogo jak ten zestaw.
4. Toshiba Qosmio F50-125 - taki multimedialny kombajn trochę, dziwnie wygląda jak dla mnie, ale niektórym może się podobać. Generalnie P8600 (2.4 GHz, 3MB cache), 4GB ramu (ddr2, wolniejsze...) , karta graficzna znośna GF 9700M GTS. Tylko osobiście mam złe doświadczenia z Tosiami, parę ich w najbliższym moim otoczeniiu padło - popaliły się płyty główne, nie wiem czy partia była trefna czy nie, to były modele z serii satelite, ale może to był przypadek.
Górny próg:
5. Soniaki - wspomniane powyżej, korzystam i sobie chwalę, nie są najtańsze, ale póki co się nie zawiodłem, choć są trochę delikatniejsze niż inne, więc jak rzucasz sprzętem

)) to wybierz coś mocniejszego pod kątem obudowy, w innym wypadku polecam jak już wcześniej wspomniałem.
6. HP EliteBook 6930p - fajnie wygląda, ale jak na tą cenę to jest średni sprzętowo.
Powiem tak, z tych które Ty wskazałeś i ja ... zastanów się nad Asusem (z twojego linku, bo ma fajne bebechy mimo braku bluraya [o ile w ogole jest Ci potrzebny]) albo wyżej wymienionym Samsungiem (też bardzo fajny stosunek ceny do zawartości lapka) albo Soniakiem (fajny, sprawdzony, tańszy niż asus, jednak ma ciut gorszą pamięć i gpu).
Ewentualnie rzuć okiem na tego
Asusajeszcze, sporo tańszy, 2x dyski po 500GB każdy jeśli potrzebujesz miejsca, tylko procek starszej generacji, ale bebechy są naprawdę fajne.
Trochę się rozpisałem, mam nadzieje, że nie zagmatwałem, jakbys miał jakieś pytania odnośnie detali, poszczególnych elementów sprzętu to pisz śmiało

Pomogę na ile potrafię.