To ja mogę wypowiedzieć się, jako użytkowników soniaków VAIO już od dłuższego czasu.
1. Ten model, który podrzuciłeś to jest bodajże ten egzemplarz z fajną obudową, ona jest "perforowana" i naprawdę nie brudzi się od paluchów (jest matowa), trudno ją zarysować i generalnie sprzęcik wygląda wytrzymale. Znacznie bardziej solidnie niż seria FW, którą obecnie m.in. użytkuję.
2. Wnętrzności lapka są w porządku, pamiętać trzeba, że w sony płaci się "za markę", zawsze tak było przy okazji tej firmy, ale jako użytkownik nigdy nie miałem zastrzeżeń do działania sprzętu - pracuje cicho, szybko i stabilnie, a to czasem znacznie ważniejsze niż niższa o parę złotych cena, dlatego też sam z nich korzystam. Nie znaczy, że inne są gorsze naturliś

3. Wygodna klawiatura - bardzo wygodnie i szybko się pisze, gdy każdy klawisz jest "tak jakby" osobno, trudno to wyjaśnić, ale uwierz mi, że fajna sprawa i syf nie wpada ciągle między klawisze. Minusem jest to, że ozznaczenia na klawiszach są klejone na gorąco, więc jak ktoś ma talent do niszczenia klawiatur, to po roku-dwóch może je zedrzeć

4. Nie wiem jak tam z czasem działania baterii, ale u mnie vaio wytrzymuje ok. 2-2,5h, a producent podaje ok. godziny więcej - mocny sprzęt i ciągnie tego prądu, nic się tutaj specjalnie nie poradzi.
Ale generalnie - ze swojej strony soniaka polecam, szczególnie ze wspomnianej serii właśnie ze względu na wytrzymałą obudowę.