Jaka dystrybucja Linuxa dla początkujących?
    Zaloguj FAQ  •  Szukaj    

Obecny czas: 09 Lut 2012, 01:42

Pomysł na Biznes to tylko krok do Twojego sukcesu. Sprawdź jak łatwo zostać milionerem.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość

PostWysłany: 23 Sty 2010, 12:54 
HAKER
HAKER
Awatar użytkownika

Dołączenie: 27 Paź 2006, 12:25
Miejscowość: /home/buker/Desktop
Pochwały: 9
Witam, witam.;)

Chciałbym poruszyć temat wyboru dystrybucji dla osoby mającej pierwszy kontakt z Linuksem.
Ubuntu, Srubuntu i Zlomobuntu nie wchodzi w gre, prosze podawac jakies alternatywy.
Wg. mnie dobra alternatywa dla *buntu wydaje sie byc openSUSE, Fedora, Mandriva, PCLinuxOS (kolejność przypadkowa). Te distro testowałem i są userfriendly, przyjazne instalatory, graficzna konfiguracja, dobre polonizacjie, duze spolecznosci.

Profil E-mail  
    SuseKonqueror

PostWysłany: 23 Sty 2010, 22:25 
Specjalista
Specjalista
Awatar użytkownika

Dołączenie: 11 Cze 2008, 07:20
Miejscowość: Kwidzyn
Pochwały: 4
Ja zaczynałem od Ubuntu :)

Profil E-mail  
    WindowsXPFirefox

PostWysłany: 24 Sty 2010, 08:52 
HAKER
HAKER
Awatar użytkownika

Nie, no tylko nie Ubuntu. ;)
To jest za proste.;] Czekam na dalsze propozycje.

Profil E-mail  
    SuseFirefox

PostWysłany: 24 Sty 2010, 12:37 
HAKER
HAKER
Awatar użytkownika

Dołączenie: 02 Lis 2006, 23:21
Miejscowość: Garwolin
Pochwały: 8
fedorę bym jeszcze dorzucił swego czasu jechałem na centosie też fajna dystrybucja, Moim zdaniem fedora jest najlepsza do nauki. OpenSuse mi nigdy nie podchodziło zawsze miałem z nim jakieś dziwne problemy. Moja kolejność linuksów które polecam początkującym to (poza konkursem) *buntu... 1. Fedora, 2 CentOS - na bazie fedory nie wiem dlaczego ale przypadł mi do gustu, 3 mandriva.

Profil E-mail  
    WindowsXPFirefox

PostWysłany: 24 Sty 2010, 14:18 
Admin
Awatar użytkownika

Dołączenie: 11 Paź 2006, 20:54
Miejscowość: z repozytorium
Pochwały: 20
to zainstaluj slackware'a

UbuntuFirefox

PostWysłany: 24 Sty 2010, 16:09 
HAKER
HAKER
Awatar użytkownika

Slack dla kogoś początkującego nie jest chyba najlepszym rozwiązaniem. Szczególnie jeśli chce się kogoś zachęcić do użytkowania tego systemu a nie jest on zawziety. Do tego jednak potrzeba już troszkę doświadczenia.

Profil E-mail  
    UbuntuFirefox

PostWysłany: 25 Sty 2010, 11:52 
HAKER
HAKER
Awatar użytkownika

Musze Fedore przetestować, bo mam instalować na kilkanaście laptopów opbok "7" i sam jeszcze nie wiem co wybrać.
Pobieram ISO.

Profil E-mail  
    KnoppixFirefox

PostWysłany: 25 Sty 2010, 13:02 
HAKER
HAKER
Awatar użytkownika

u mnie w szkole swego czasu stał na tym serwer i dziłał przez długi czas. Sam mam zamiar teraz zainstalować 12 zobaczyć jak to będzie działać.

Profil E-mail  
    WindowsXPFirefox

PostWysłany: 25 Sty 2010, 16:47 
Awatar użytkownika

Dołączenie: 13 Kwi 2009, 19:58
Jeśli chodzi o moje doświadczenie z dystrybucjami Linuksa "dla początkujących" to oprócz Ubuntu testowałem:

OpenSUSE - mój pierwszy Linux. Bardzo się zawiodłem. Mulił(akurat miałem go jeszcze na starym komputerze), a poza tym ciągle były z nim problemy. Chociażby przy instalacji programów, która powinna przebiegać bezproblemowo.

Mandriva - też nie było lepiej. Wbrew temu co się pisze na forach wcale nie skonfigurowała mi internetu! A mam zwykłe połączenie Ethernetowe! Sieć stoi normalnie na DHCP. Pokazywałem znajomym, którzy mieli więcej doświadczenia w Linuksie i też nie mogli tego zrozumieć. :P Poza tym ten rewelacyjny wygląd z jakie słynie Mandriva też mnie nie przekonał. :D

Po tym zainstalowałem Debiana. I o dziwo problemów nie było. Chociaż jest to raczej trudne distro dla początkujących. Musiałem z konsoli konfigurować internet, ale potem było już ok. System działał świetnie. Teraz jak znajdę więcej czasu zamierzam spróbować Slackware.

Profil E-mail  
    WindowsXPSafari

PostWysłany: 28 Sty 2010, 09:42 
HAKER
HAKER
Awatar użytkownika

OpenSUSE podobno się znacznie poprawił -BukeR oceń - w stosunku do wersji które ja instalowałem czyli 10.X chyba albo nawet wcześniejsze.

Mandriva nigdy mi nie podchodziła ostatnia dobra wersja jaką znam do mandrake 10.1. Nie wiem może teraz coś się zmieniło, jednak nie chce mi się skakać po linach skoro te których używam dobrze działają. Więc jak ktoś mógłby to ocenić jak tam jest obecnie. Szczególnie dużo problemów na wersjach mandrivy miałem ze stabilnością zawsze coś sie sypało nie wiem dlczego w dodatku.

Profil E-mail  
    CentOSFirefox

PostWysłany: 28 Sty 2010, 14:20 
Awatar użytkownika

Dołączenie: 13 Kwi 2009, 19:58
demonix napisał(a):
Szczególnie dużo problemów na wersjach mandrivy miałem ze stabilnością zawsze coś sie sypało nie wiem dlczego w dodatku.

Problem Mandrivy polega na tym, że ma przerobione przez producenta jądro systemowe. Ponoć próba samodzielnej kompilacji nowszej wersji z kernel.org to już jest samobójstwo. :D No i w dodatku te wszystkie bajery graficzne które nikomu i tak nie są potrzebne robią swoje...

Profil E-mail  
    WindowsXPSafari

PostWysłany: 28 Sty 2010, 15:58 
HAKER
HAKER
Awatar użytkownika

Bugi napisał(a):
demonix napisał(a):
Szczególnie dużo problemów na wersjach mandrivy miałem ze stabilnością zawsze coś sie sypało nie wiem dlczego w dodatku.

Problem Mandrivy polega na tym, że ma przerobione przez producenta jądro systemowe. Ponoć próba samodzielnej kompilacji nowszej wersji z kernel.org to już jest samobójstwo. :D No i w dodatku te wszystkie bajery graficzne które nikomu i tak nie są potrzebne robią swoje...

tak jajko zawsze było tam przerobione tylko nie wiadomo po co. Bajery zapewne można wyłączyć. Ale po co skoro można zainstalować coś bez nich.
Edit BukeR wypróbuj centOS naprawdę przyjemna dystrybucja. Stabilna, tylko dość mało popularna. Zrobiona na bazie fedory tylko że fedore to ona bije na głowe:)

Profil E-mail  
    CentOSFirefox

PostWysłany: 28 Sty 2010, 18:20 
HAKER
HAKER
Awatar użytkownika

CentOS? ;) Zobacze, bo lubie takie małe distro w stylu Puppy. ;)

A co do openSUSE to w 11.2 to największe problemy miałęm z Grub'em2, ale wsio teraz chodzi. No może poza driver'ami ATI, ale nie mam aktualnie czasu i nerwów, żeby się bawić.

Profil E-mail  
    DebianOpera

PostWysłany: 28 Sty 2010, 18:46 
HAKER
HAKER
Awatar użytkownika

z kartami graficznymi ati (jakaś stara zintegrowana wersjia) miałem problem na debianie. Nawet serwer x nie chciał wystartować

Profil E-mail  
    CentOSFirefox

PostWysłany: 29 Sty 2010, 08:14 
HAKER
HAKER
Awatar użytkownika

To już chyba domena driver'ów ATI, chociaż z NVIDIA też miałem problemy. ;)

Btw, openSUSE startuje szybciej niż Debian. :shock: Może dlatego, że Suse mam czyste, a Debian już ma sporo rzeczy zainstalowane. ;)

Profil E-mail  
    SuseOpera
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Ciekawe tematy: Biznes reklamowy:D oraz Logistyka światowych przedsiębiorstw.

Suknie Ślubne na tę wyjątkową chwilę. Zapraszamy!

phpBB skin developed by: John Olson Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group