Jak dowiedzieć się jake mam podzespoły i znaleźć sterowniki?
    Zaloguj FAQ  •  Szukaj    

Obecny czas: 09 Lut 2012, 15:36

Pomysł na Biznes to tylko krok do Twojego sukcesu. Sprawdź jak łatwo zostać milionerem.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 2 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

PostWysłany: 04 Wrz 2007, 20:11 
Specjalista
Specjalista
Awatar użytkownika

Dołączenie: 28 Gru 2006, 15:10
Pochwały: 9
Często widuje na forach, róŻne formy powyŻszego pytania. Ja spróbuję pomóc tym najbardziej początkującym w tej „dziedzinie”. Reszcie proponuje przejście do podsumowania.

1. Co zrobić jeśli nie wiem jaką mam kartę graficzną/muzyczną, inny podzespół.

Rzecz pierwsza, spojrzeć do instrukcji obsługi/instalacji lub innej ksiąŻeczki/kartki dołączonej do produktu. Jeśli tam nie znajdziesz potrzebnych informacji, naleŻy ściągnąć program „EVEREST”, słuŻący do identyfikacji podzespołów naszego blaszaka.
Po zainstalowaniu otwieramy go. Pominę tutaj bardziej zaawansowane funkcje i podam tylko jak dowiedzieć się potrzebnych nam nazw.
(Klikamy po kolei)
Płyta główna: Płyta główna/Płyta główna/Nazwa płyty głównej(Trzecia linijka od góry)
Karta dźwiękowa (muzyczna): Multimedia/Dźwięk PCI/PnP
Karta graficzna: Ekran/Karta wideo PCI/AGP

2. Jak znaleźć sterownik znając jego nazwę?

Po pierwsze: Google nie gryzie!!!
A więc otwieramy przeglądarkę i wklepujemy adres „google.pl”. W okienku wyszukiwarki wpisujemy nazwę karty dodając słowo „sterowniki” lub jego angielski odpowiednik „drivers”, np.: „ASUS A9250/TD/128M sterowniki”. Przeszukujemy wyświetlone strony w poszukiwaniu opcji „Pobierz sterownik(i)” („Downland driver(s)”). Zazwyczaj jest moŻliwość wybrania kilku pozycji dla kilku systemów (wybieramy oczywiście dla naszego).
Po drugie: Sprawdź strony producenta
Adres strony producenta to zazwyczaj nazwa_producenta.com lub nazwa_producenta.pl, np.:
Firma Asus „www.asus.com” „ww.asus.pl”.
Po trzecie: Poszukaj na forach.
Poszukaj na róŻnych forach komputerowych czy ktoś nie zadał juŻ takiego pytania.
W ostateczności: Pytaj
Jeśli nie moŻesz sobie poradzić, załóz nowy temat na forum. Najlepiej w temacie podaj nazwę podzespołu.

3. Podsumowując

AD1 Everest jest programem posiadającym o wiele większe, moŻliwości jednak ich zgłębienie pozostawiam czytelnikowi.
AD2 O ile dowolność punktów 1-3, jest raczej dowolna (proponuję jednak zostawić ja tak jak jest, lub wypracować własny pomysł), to pisanie nowego tematu powinno być zawsze ostatecznością. Czemu? Bo w najlepszym przypadku, jeśli ster jest łatwy do znalezienia, zostaniemy odesłani do google, a w najgorszym, zazwyczaj jeśli jest na forum bardzo podobny temat, mamy okołotygodniowe wakcje:)

Dla trochę bardziej zaawansowanych.
Prosił bym o komentowanie, krytykowanie błędów, podanie nowych sposobów, oraz jeśli są podanie innych programów typu Everest.

Pozdrawiam
Rafał Karwat

unknownunknown

PostWysłany: 04 Wrz 2007, 20:20 
Admin
Awatar użytkownika

Dołączenie: 11 Paź 2006, 20:54
Miejscowość: z repozytorium
Pochwały: 20
Przyklejam i zamykam, Żeby głupich komentarzy nie było. W razie potrzeb PW.

unknownunknown
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 2 posty(ów) ] 

Ciekawe tematy: Biznes reklamowy:D oraz Logistyka światowych przedsiębiorstw.

Suknie Ślubne na tę wyjątkową chwilę. Zapraszamy!

phpBB skin developed by: John Olson Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group