|
Często widuje na forach, róŻne formy powyŻszego pytania. Ja spróbuję pomóc tym najbardziej początkującym w tej „dziedzinie”. Reszcie proponuje przejście do podsumowania.
1. Co zrobić jeśli nie wiem jaką mam kartę graficzną/muzyczną, inny podzespół.
Rzecz pierwsza, spojrzeć do instrukcji obsługi/instalacji lub innej ksiąŻeczki/kartki dołączonej do produktu. Jeśli tam nie znajdziesz potrzebnych informacji, naleŻy ściągnąć program „EVEREST”, słuŻący do identyfikacji podzespołów naszego blaszaka.
Po zainstalowaniu otwieramy go. Pominę tutaj bardziej zaawansowane funkcje i podam tylko jak dowiedzieć się potrzebnych nam nazw.
(Klikamy po kolei)
Płyta główna: Płyta główna/Płyta główna/Nazwa płyty głównej(Trzecia linijka od góry)
Karta dźwiękowa (muzyczna): Multimedia/Dźwięk PCI/PnP
Karta graficzna: Ekran/Karta wideo PCI/AGP
2. Jak znaleźć sterownik znając jego nazwę?
Po pierwsze: Google nie gryzie!!!
A więc otwieramy przeglądarkę i wklepujemy adres „google.pl”. W okienku wyszukiwarki wpisujemy nazwę karty dodając słowo „sterowniki” lub jego angielski odpowiednik „drivers”, np.: „ASUS A9250/TD/128M sterowniki”. Przeszukujemy wyświetlone strony w poszukiwaniu opcji „Pobierz sterownik(i)” („Downland driver(s)”). Zazwyczaj jest moŻliwość wybrania kilku pozycji dla kilku systemów (wybieramy oczywiście dla naszego).
Po drugie: Sprawdź strony producenta
Adres strony producenta to zazwyczaj nazwa_producenta.com lub nazwa_producenta.pl, np.:
Firma Asus „www.asus.com” „ww.asus.pl”.
Po trzecie: Poszukaj na forach.
Poszukaj na róŻnych forach komputerowych czy ktoś nie zadał juŻ takiego pytania.
W ostateczności: Pytaj
Jeśli nie moŻesz sobie poradzić, załóz nowy temat na forum. Najlepiej w temacie podaj nazwę podzespołu.
3. Podsumowując
AD1 Everest jest programem posiadającym o wiele większe, moŻliwości jednak ich zgłębienie pozostawiam czytelnikowi.
AD2 O ile dowolność punktów 1-3, jest raczej dowolna (proponuję jednak zostawić ja tak jak jest, lub wypracować własny pomysł), to pisanie nowego tematu powinno być zawsze ostatecznością. Czemu? Bo w najlepszym przypadku, jeśli ster jest łatwy do znalezienia, zostaniemy odesłani do google, a w najgorszym, zazwyczaj jeśli jest na forum bardzo podobny temat, mamy okołotygodniowe wakcje:)
Dla trochę bardziej zaawansowanych.
Prosił bym o komentowanie, krytykowanie błędów, podanie nowych sposobów, oraz jeśli są podanie innych programów typu Everest.
Pozdrawiam
Rafał Karwat
|