Konto uzytkownika
    Zaloguj FAQ  •  Szukaj    

Obecny czas: 10 Lut 2012, 00:51

Pomysł na Biznes to tylko krok do Twojego sukcesu. Sprawdź jak łatwo zostać milionerem.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość

PostWysłany: 29 Kwi 2009, 08:23 
Nowy na forum
Nowy na forum

Dołączenie: 29 Kwi 2009, 08:17
Witam! Czy mogłby mi ktos napisac (Krok po kroku) co zrobic by na wgranym juz windowsie Xp profesional utworzyc konto uzytkownika? Chodzi mi o to by miec swoje konto pod hasłem i drugie na które bedzie mozna wejsc ale jednoczesnie niebedzie mozliwosci kozystania z wiekszosci programów ani zgrywania z internetu czegokolwiek a tym bardziej by niebyło mozliwosci usówania folderów programów itp.. Najlepiej gdyby z drugiego konta uzytkownika mozna było tylko przegladac internet ewentualnie cos ogladnac lub posłuchac muzyki. Prosze o pomoc.

Profil E-mail  
    unknownunknown

PostWysłany: 29 Kwi 2009, 10:49 
HAKER
HAKER
Awatar użytkownika

Dołączenie: 11 Sie 2006, 11:20
Pochwały: 16
Start :arrow: Panel sterowania :arrow: Konta uŻytkowników:arrow: Utwórz nowe konto :arrow: wpisujesz nazwę konta :arrow: typ konta: ograniczone.
1 konto z ograniczeniami juŻ jest. Teraz ponownie wchodzi w konta uŻytkowników i zakładasz sobie hasło.

Profil E-mail  
    unknownunknown

PostWysłany: 29 Kwi 2009, 13:20 
Nowy na forum
Nowy na forum

konto z ograniczeniami własnie utworzyłem ale widze ze z tego konta wciaz mozna pobierac pliki z internetu. A chciałbym by takiej mozliwosci nie było. Jak równiez by niemozna było nic instalowac.

Profil E-mail  
    unknownunknown

PostWysłany: 29 Kwi 2009, 13:43 
HAKER
HAKER
Awatar użytkownika

Dołączenie: 28 Sty 2007, 15:38
Miejscowość: Bąbowa
Pochwały: 57
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2& ... yState+2.5 - tym programem takie coś zablokujesz. MoŻesz teŻ się bawić i zmieniać odpowiednie wpisy w rejestrze ale więcej roboty.

Profil E-mail  
    unknownunknown

PostWysłany: 29 Kwi 2009, 14:05 
Nowy na forum
Nowy na forum

a czy jest do tego jakis program po polsku? a z tamtej stronki sie dieda pobrac tego programu

Profil E-mail  
    unknownunknown

PostWysłany: 29 Kwi 2009, 14:15 
Specjalista
Specjalista

Dołączenie: 11 Lis 2008, 21:42
Pochwały: 13
Konrad24 napisał(a):
a z tamtej stronki sie dieda pobrac tego programu

http://www.microsoft.com/downloads/deta ... laylang=en

unknownunknown

PostWysłany: 29 Kwi 2009, 14:23 
Nowy na forum
Nowy na forum

a da sie moze zrobic jakas grupe dla uzytkownika i tam zdefiniowac co moze aczego nie? Jak to zrobic?

Profil E-mail  
    unknownunknown

PostWysłany: 29 Kwi 2009, 14:34 
Nowy na forum
Nowy na forum

Program juz pobrałem i zainstalowałem lecz co i gdzie w nim ustawic by zablokowac mozliwosc sciagania czegokolwiek z internetu?

Profil E-mail  
    unknownunknown

PostWysłany: 29 Kwi 2009, 14:58 
Specjalista
Specjalista
Awatar użytkownika

Dołączenie: 11 Cze 2008, 07:20
Miejscowość: Kwidzyn
Pochwały: 4
Cytuj:
Chodzi mi o to by miec swoje konto pod hasłem i drugie na które bedzie mozna wejsc ale jednoczesnie niebedzie mozliwosci kozystania z wiekszosci programów ani zgrywania z internetu czegokolwiek a tym bardziej by niebyło mozliwosci usówania folderów programów itp..

PRzez Windowsa tak zrobisz. Wystarczy odznaczyć w opcjach folderów uzyj prostego udostępniania plików i wtedy np.wybierasz sobie dysk czy folder udostępniasz go danemu uŻytkownikowi oraz dajesz mu wszystkie prawa - czyli czego nie moŻe a co moŻe.
JeŻeli jesteś na koncie z ograniczeniem to programy moŻesz uruchamiać poprzez uruchom jako, tylko jest jeden problem musisz znać hasło admina. :-P

Profil E-mail  
    unknownunknown

PostWysłany: 29 Kwi 2009, 15:47 
HAKER
HAKER
Awatar użytkownika

Standardowo hasła admina jest puste bądź ustalone przy instalacji systemu. Osobiście nie miałem jeszcze okazji korzystać z tego narzędzia, ale takie coś instaluje się np. w kawiarenkach, bibliotekach gdy komputerów jest nie wiele i inwestowanie w serwer na win 2003 a AD jest nie opłacalne. http://www.centrumxp.pl/Microsoft/1321, ... State.aspx tutaj jest troszkę o tym

Profil E-mail  
    unknownunknown

PostWysłany: 29 Kwi 2009, 16:52 
Nowy na forum
Nowy na forum

ja jestem administratorem. Własnie odznaczyłem w opcjach folderów ,,uzyj prostego udostępniania plików,, lecz wciaz uzytkownicy moga cos wgrywac z internetu :-x

Profil E-mail  
    unknownunknown

PostWysłany: 29 Kwi 2009, 17:00 
Specjalista
Specjalista
Awatar użytkownika

Dołączenie: 11 Cze 2008, 07:20
Miejscowość: Kwidzyn
Pochwały: 4
tak niestety jest.
Jest jakiś sposób który to blokuje tylko nie pamiętam jaki. :-P
Trzeba edytować jakiś plik który decyduje o dostępie do jakieś strony czy coś w tym stylu. ;-)

Profil E-mail  
    unknownunknown

PostWysłany: 29 Kwi 2009, 17:45 
HAKER
HAKER
Awatar użytkownika

Przez windows steadystate moŻesz zablokować zapis. Musisz zablokować userom dostęp do dysków i zostawić tylko pulpit, jest tam teŻ moŻliwość wybierania plików exe które mogą uruchamiać, dla reszty pokaŻe się Że jest blokada przez admina. Sam jestem ciekawy i instaluje XP na VPC i będę się tym bawił.

Profil E-mail  
    unknownunknown

PostWysłany: 30 Kwi 2009, 08:12 
Nowy na forum
Nowy na forum

Dav4 jak juz bedziesz wiedział jak to zrobic to napisz mi to tak kroczek po kroczku. DZIEKI

Profil E-mail  
    unknownunknown

PostWysłany: 01 Maj 2009, 12:20 
HAKER
HAKER
Awatar użytkownika

W windows steadystate dodajesz nowego uŻytkownika(nie moŻna uŻyć tych z windowsa), potem klikasz na niego i robisz tak:

Wchodzisz w zakładkę "Windows restrictions"

Opiszę kilka opcji które mogą się przydać:
"Prevent users from saving files to the desktop" - blokuje zapis plików na pulpicie,

"Remove My Documents icon" - usuwa moje dokumenty

Opcje zaczyniające się na remove wyłączają róŻne składniki systemu.NiŻej wybierasz dyski które mają być ukryte. Jak zaznaczysz ukrycie wszystkich napędów i zablokujesz ściąganie na pulpit to nie da rady nic ściągnąć bo nie będzie gdzie zapisać. A jeŻeli chcemy aby był dostęp do dysku C to musimy wyłączyć proste udostępnianie plików i we właściwościach dysku wyłączyć prawa zapisu dla danego usera. Robimy to z konta z uprawnieniami admina. Wchodzimy we właściwości danego dysku/folderu i potem zakładka zabezpieczenia -> UŻytkownicy i na dole zaznaczamy fajki przy Odmów. Innym rozwiązaniem jest opcja "Windows Disk Protection" która zanjduje się w głównym panelu SteadyState.

Funkcja ta polega na tym Że jak ją włączymy to po kaŻdym uruchomieniu komputera przywracany jest stan który był zanim włączyliśmy tą funkcję. Jak chcemy coś zmienić przełączamy ją na "Retail all changes permanently" - teraz wszystko co zrobimy zostanie zapisane - np. aktualizacja windows. Jak coś zrobimy, uruchamiamy ponownie kompa, przełączamy ją na "Remove all changes at restart". Teraz jak jakiś uŻytkownik coś ściągnie bądź zepsuje to po restarcie znów wszystko będzie ok :) Ale to działa niestety na wszystkich userów ;/ Ten program posiada jeszcze wiele opcji - tu jest to tak z grubsza opisane http://www.centrumxp.pl/Microsoft/1321, ... State.aspx

Profil E-mail  
    unknownunknown
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Ciekawe tematy: AUTO SERWIS WULKANIZACJA KLIMA oraz sprowadzena aut z Angli na czesci

Suknie Ślubne na tę wyjątkową chwilę. Zapraszamy!

phpBB skin developed by: John Olson Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group