komputer-laptop i drukarka
    Zaloguj FAQ  •  Szukaj    

Obecny czas: 09 Lut 2012, 20:37

Pomysł na Biznes to tylko krok do Twojego sukcesu. Sprawdź jak łatwo zostać milionerem.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

PostWysłany: 22 Mar 2009, 21:06 
Nowy na forum
Nowy na forum

Dołączenie: 22 Mar 2009, 11:44
Witam ponownie!

Drukarka jest podłączona pod komputer stacjonarny , laptop czerpie internet za pośrednictwem RUTERA przewodowego

TP-LINK 54M/108M Wireless Router

Przepraszam, za moje okreslenia ,tumaczę jak potrafię, ale niekoniecznie znam się , stąd moja prośba;

Prosze o wskazówki krok po kroku w celu utworzenia drukarki sieciowej.Zdaję sobie sprawę, ze komputer stac. musi być odpalony by laptop mógł wydrukowac, ale zupełnie nie wiem jak to zrobić.

i druga rzecz:
czy jest mozliwe w środowisku domowym ,by jeden komputer miał dostępność do danych drugiego komputera i vice vers-a?

Pozdrawiam
Angelika

Profil E-mail  
    unknownunknown

PostWysłany: 22 Mar 2009, 21:09 
Specjalista
Specjalista

Dołączenie: 11 Lis 2008, 21:42
Pochwały: 13
AngelikaNie napisał(a):
i druga rzecz:
czy jest mozliwe w środowisku domowym ,by jeden komputer miał dostępność do danych drugiego komputera i vice vers-a?

Tak. wymiana-danych-vista-xp-vt7869.html?hilit=grupy%20robocze

unknownunknown

PostWysłany: 22 Mar 2009, 21:11 
HAKER
HAKER
Awatar użytkownika

Dołączenie: 11 Sie 2006, 11:20
Pochwały: 16
MoŻe to pomoŻe :arrow: http://technet.microsoft.com/pl-pl/libr ... 83249.aspx

AngelikaNie napisał(a):
i druga rzecz:
Ja u siebie zrobiłem tak.
Na obu komputerach udostępniłem kaŻdą partycję :arrow: prawym myszki -> właściwości -> udostępnianie -> jeśli w oknie pojawi się napis "Jeśli masz świadomość ryzyka (...)" to po prostu kliknij w to -> udostępnij folder w sieci -> i ewentualnie moŻesz zaznaczyć "zezwalaj uŻytkownikom sieciowym (...)" -> zastosuj -> ok.
Następnie na pierwszym PC (potem na 2 to samo) wchodzisz w: Mój komputer -> narzędzia -> mapuj dysk sieciowy -> przeglądaj i poniŻej powinny być partycje dysku z 2 PC.

Profil E-mail  
    unknownunknown

PostWysłany: 22 Mar 2009, 22:12 
Nowy na forum
Nowy na forum

Pomyslałam tez by nadać jedną nazwę roboczą obu komputerów i udostepnić dane dokumenty - tyle ,ze jeden komputer nie widzi drugiego

dlatego jutro pójdę za Twoją radą i spróbuję podanej metody :)

Profil E-mail  
    unknownunknown

PostWysłany: 22 Mar 2009, 22:17 
Specjalista
Specjalista

Dołączenie: 11 Lis 2008, 21:42
Pochwały: 13
Komputery muszą mieć takią samą grupę roboczą aby odnalazły się w sieci.

unknownunknown

PostWysłany: 26 Mar 2009, 22:08 
Nowy na forum
Nowy na forum

--------------------------------------------------------------------------------

i znowu jestem , chyba robie cos nie tak bo nie mogę udosteonic ani dokumentów ani drukarki:/

Nadałam jednakowo brzmiąca grupę roboczą
udostepniam folder w stacjo. to zn: ppm/udostepnienia i zabez/zaznaczam udostępnij ten folder w sieci/zastosuj/ok
lece do laptopa , a tam:
wchodzę w MOJE MIEJSCA SIECIOWE/CA£A SIEC I WIDZÊ 3 IKONKI:Mikrosoft Windows Network, Usługi terminalowe, Web Client Network

Nie wiem gdzie szukać tego dokumenu :/ gdzie powinnam, go szukac?
czy powinnam, wejśc w folder: dodaj miejsce sieciowe?
i jeszcze jedno : czy w menu start nie powinnam widzieć :mOJE mIEJSCA SIECIOWE?

Profil E-mail  
    unknownunknown

PostWysłany: 28 Mar 2009, 08:06 
Nowy na forum
Nowy na forum

Ok. widze ,ze to problem nie tylko dla mnie, poszukam odpowiedzi na innych forach . Pozdrawiam wszystkich serdecznie.

Profil E-mail  
    unknownunknown

PostWysłany: 28 Mar 2009, 08:36 
Admin
Awatar użytkownika

Dołączenie: 11 Paź 2006, 20:54
Miejscowość: z repozytorium
Pochwały: 20
na kompie udostępniającym zrób:
Start -> uruchom -> cmd -> ok -> ipconfig

To co będziesz mieć jako adres ip wpisz na drugim kompie w oknie moj komputer tam gdzie masz na bialym pasku adresowym napisane Mój komputer w sposób: \\adres.ip.uzyskany.z.pierwszego.kompa sprawdź czy widzisz katalogi udostępnione. Jeśli tak, to powyŻej w menu Narzedzia masz "Mapowanie dysków sieciowych"

unknownunknown

PostWysłany: 29 Mar 2009, 12:37 
Nowy na forum
Nowy na forum

zrobiłam , tak :wpisałam w adres: nr IP ( z pierwszego komputera), ale wyswietliły mi sie tylko jakies strony z zawarciem tego numeru i nic poza tym .

pozmysłam , ze moze powinnam wejść w jakieś centrum udostepniania? wiem , ze w Viscie jest cos takiego : Start, klikając kolejno polecenia Panel Sterowania/ Sieć i Internet/ Centrum sieci i udostępniania/ Zarządzaj połączeniami sieciowymi., ale gdzie to jest w XP to nie mam pojęcia bladego :/

a co do drukarki , czy jesli chcę wydrukowac z laptopa a drukarka jest podłączona do stac. to czy w laptopie powinnam wejśc w jakąc opcje drukarki sieciowej ? moze to tez jest wazne?

Profil E-mail  
    unknownunknown
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Ciekawe tematy: Sklep z art.gospodarstwa oraz biznes plan - Shisha Pub, Shisha Club

Suknie Ślubne na tę wyjątkową chwilę. Zapraszamy!

phpBB skin developed by: John Olson Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group