|
| Autor |
Wiadomość |
|
wojtek se
|
Wysłany: 27 Sie 2010, 11:26 |
|
Dołączenie: 24 Gru 2007, 13:54 Posty: 2471 Miejscowość: KrakPochwały: 26
|
|
serwery hp to też "gotowce"
|
|
|
|
 |
|
Linki Sponsorowane
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
Serafin
|
Wysłany: 27 Sie 2010, 14:46 |
|
Dołączenie: 26 Lip 2010, 19:21 Posty: 939 Miejscowość: Obecnie BydgoszczPochwały: 31
|
|
No właśnie, a my mu przecież polecamy "gotowca" choćby z serii HP. Bo za składak się nie warto w jego przypadku zabierać. I według mojej definicji jest jak najbardziej gotowcem, bo jest sprzedawany już złożony i ma z góry narzuconą konfigurację. Jak gotowe kompy w Komputroniku, czy innym sklepie.
|
|
|
|
 |
|
Damian18
|
Wysłany: 27 Sie 2010, 15:00 |
|
 |
| Nowy na forum |
 |
Dołączenie: 24 Sie 2010, 08:57 Posty: 14
|
|
Według mnie nie ma czegoś takiego, jak gotowce w sensie już złożonego komputera. Bo taki komputer jest składany i wysyłany do sklepu i sprzedawany, dla mnie status:: gotowy zestaw:: to pojęcie błędne, bo taki komputer tak czy siak jest składany czy tu czy tam
Oj, ale ty Serafin lubisz się kłócić. Prawnik ale SPAMU też sobie nie żałujesz...
Cytuj: za dużo tu spamu i widzimisię, określ się.
Tak ale chyba nie mojego. Określ się , to znaczy co? Cytuj: Zdecydowanie tak. Pomyśl, jeśli kupisz składaka i coś nie będzie działać, to co wtedy? Zaniesiesz do serwisu i zapłacisz za sprawdzenie, a części i tak tam ci nie wymienią, bo takich nie mają, bynajmniej u mnie - żadnych podzespołów do zastosowań serwerowych, każą ci odesłać jakąś wadliwą albo niepasująca do sklepu, z którego zamawiałeś na swój koszt jeszcze. Jeśli w dodatku podzespół jest sprawny, tylko po prostu wybrałeś zły lub niepasujący zapłacisz jeszcze za koszty wysyłki innego podzespołu, którym miejmy nadzieję będzie współpracował z resztą. A niby dlaczego mój zestaw miałby szwankować?? Chyba wiem, co wybieram i mam 100 % pewności, że będzie działać. Nie biore byle gówna, bo to dla firmy nie dla mojego własnego użytku.
|
|
|
|
 |
|
dav4
|
Wysłany: 27 Sie 2010, 16:06 |
|
Dołączenie: 28 Sty 2007, 15:38 Posty: 3527 Miejscowość: BąbowaPochwały: 57
|
Jeżeli chodzi o serwery i komputery takich firm jak Dell czy HP to należy zwrócić uwagę też na to, że są to gotowce z płytą główną i innymi podzespołami których na otwartym rynku nie kupimy  Są to elementy tworzone pod konkretny sprzęt i nie są sprzedawane oddzielnie.
|
|
|
|
 |
|
wojtek se
|
Wysłany: 27 Sie 2010, 16:33 |
|
|
są, są  okej zatem Autorze podaj budżet a przecietrzewimy sieć...
|
|
|
|
 |
|
Zabaweb
|
Wysłany: 27 Sie 2010, 20:47 |
|
Dołączenie: 28 Gru 2006, 15:10 Posty: 820Pochwały: 9
|
Media markt - Specjaliści.  A ja niewidzialny różowy słoń. Przepraszam jedna rzecz to gotowce serwerowe, które mają wymagania co do wydajności obsługi sprzętu itp. Tam JEST koltrola i testowanie, a i tak co i rusz słychać o wtopach. A w MM specjaliści są od: Biznesu, PR i na pewno psycholodzy. Informatycy co najwyżej w magazynie bo nigdy ja ani nikt ze znajomych takowego nie spotkał. Więc: 1. Nie obrażajmy specjalistów. 2. Nie wiem jak można kupić bezsensownie złożonego gotowca w MM Pozdrawiam
|
|
|
|
 |
|
wojtek se
|
Wysłany: 27 Sie 2010, 20:57 |
|
|
|
@Zabaweb cały szkopuł w tym iż 30-40% ceny to marka, firmowe serwery to sprzęt korporacyjny.
|
|
|
|
 |
|
TwoScars
|
Wysłany: 27 Sie 2010, 22:53 |
|
 |
| Specjalista |
 |
Dołączenie: 08 Lip 2010, 00:49 Posty: 776 Miejscowość: RzeszówPochwały: 22
|
|
Słuchaj Autorze - robisz maszynę do zastosowań serwerowych a wahasz się nad wyborem pośród Windowsów...dla bezpieczeństwa danych firmy, w której pracujesz wpakuj tam jakiegoś Linuksa. Masz spokój, jeżeli go odpowiednio skonfigurujesz.
Druga sprawa, czyli sprzęt - nikt nie każe Ci kombinować, bo widać, że znacząco ograniczają Cię wykształceni księgowi/księgowe (równouprawnienie w końcu). Postaw na gotowe, ale konfigurowalne przy zakupie rozwiązanie, a więc coś od Dell'a - masz pełny wgląd na możliwości, co chcesz dodać, zabrać, pomnożyć. Złożysz sprzęt niemal idealny. Wszelkie wątpliwości pisz tutaj, postaramy się jakoś pomóc.
P.S A do kopiowania danych firmowych wystarczy oddzielny komputer i dowolna dystrybucja Linuksowa.
|
|
|
|
 |
|
Serafin
|
Wysłany: 28 Sie 2010, 07:49 |
|
Dołączenie: 26 Lip 2010, 19:21 Posty: 939 Miejscowość: Obecnie BydgoszczPochwały: 31
|
|
Cytuj: Media markt - Specjaliści.  A ja niewidzialny różowy słoń. Przeczytaj jeszcze raz mój post. Nie uważam, że w MM pracują specjaliści od Hardware itp, tylko owe kompy są składane przez specjalistów. Cytuj: którego podzespoły są dobrane przez wybitnych specjalistów i sprzedawane w takim Media Markt Nie wynika z tego, że w MM pracują jacyś spece. Ale może to tak wygląda, ale nie to miałem na myśli.  Cytuj: Nie wiem jak można kupić bezsensownie złożonego gotowca w MM No cóż, nie można. Sam chodziłem do MM i obserwowałem , jakie zestawy komputerowe tam sprzedają i nie wydawały mi się bezsensowne. A taki komputer tak, czy siak można w przyszłości modyfikować. Zauważcie też, że WYBITNYCH SPECJALITÓW nie ująłem w cudzysłowie, więc nic do nich nie mam, właściwie szanuję, nie zamierzam nikogo obrażać. Cytuj: Oj, ale ty Serafin lubisz się kłócić. Prawnik  ale SPAMU też sobie nie żałujesz...  Lubię postawić na swoim. Cytuj: dla mnie status:: gotowy zestaw:: to pojęcie błędne, bo taki komputer tak czy siak jest składany czy tu czy tam Ale jako "gotowiec" jest sprzedawany w sklepie niestety. Cytuj: A niby dlaczego mój zestaw miałby szwankować?? Chyba wiem, co wybieram i mam 100 % pewności, że będzie działać. No niekoniecznie masz 100 % pewności, inaczej nie zakładałbyś tego tematu tylko wlazł na stronę, gdzie sprzedawane są serwery , czy HP , czy Della, albo złożył sam i nikogo o nic się nie pytał.  To tyle ... 
|
|
|
|
 |
|
TwoScars
|
Wysłany: 28 Sie 2010, 11:24 |
|
 |
| Specjalista |
 |
Dołączenie: 08 Lip 2010, 00:49 Posty: 776 Miejscowość: RzeszówPochwały: 22
|
|
Serafin napisał(a): Przeczytaj jeszcze raz mój post. Nie uważam, że w MM pracują specjaliści od Hardware itp, tylko owe kompy są składane przez specjalistów. Żyj dalej w błogiej nieświadomości, że masz tam dobrze złożone komputery  Dobrze złożone = idealne pod względem wydajności. Widać mało w tym siedzisz, skoro uważasz takie zestawy za coś, co może śmiało konkurować z "naszymi" składakami. Nie trzeba być specjalistą, żeby składać komputer - oni nie myślą za długo podczas dobierania podzespołów - po prostu tam gdzie to pasuje to tam to wkładają (chyba, że robisz na warsztacie MM i bronisz swojej profesji to dajesz). Czym sugerujesz się, że sprzęt jest dobrze dobrany? Idziesz przez sklep i widzisz budę, obok niej jest kartka: C2D 2,5 GHz i 4GB RAM - dobry zestaw, prawda? Co o nim wiesz? Ręczę, że sprzedawca Ci nie powie szczegółów bo sam nie wie. Byłem kiedyś w MM popatrzeć i chłopaczek przyszedł zaproponował pomoc. Ściemniłem, że jestem chętny do zakupu i dałem się bajerować. O jak się uśmiałem, kiedy po 15 minutach on powiedział tylko jedno zdanie w 5 różnych wersjach. I potem była krótka riposta - szczegóły odnośnie MoBo i pamięci, maksymalna ilość obsługiwanej pamięci RAM, dysk i szczegóły o nim (ile rpm). NIC. Po prostu nic. Tutaj myli się pojęcia - wiadome, że można składać dobrą maszynę serwerową samemu, ale np. Dell ma coś takiego jak serwery - znam sporo ludzi, którzy wykorzystują je w pracy i nie są awaryjne. Poza tym masz duży wpływ na to co w jego skład wejdzie. Raz jeszcze polecam konfigurator na ich stronie.
|
|
|
|
 |
|
Serafin
|
Wysłany: 28 Sie 2010, 12:52 |
|
|
|
Cytuj: Żyj dalej w błogiej nieświadomości, że masz tam dobrze złożone komputery  Dobrze złożone = idealne pod względem wydajności. Zapytam się tylko o jedno. Gdzie pisałem, że komputery w MM są SUPER-HIPER i tak dalej? Albo chociaż są wydajne?  Napisałem, że nie są bezsensowne, ale też nie są zbyt wydajne. Mam Intel Core 2 Duo 2.93 GHZ, 3 GB RAM, Geforce 9800, HDD 250 GB, zasilacz 500 W = i co? wydaje ci się bezsensowny? Patrząc na niego, nie? Ale czy wydajny? Mógłbyś to stwierdzić, gdybyś zapytał o szczegóły np: Model procesora, pamięć karty, jakiej firmy jest HDD i jaka jest jego prędkość, producent zasilacza itd, . Powiem to w skrócie - zestawy w MM nie są bezsensowne jeśli zawierają tylko ogólne informacje, natomiast gdyby dowiedzieć się szczegółów okazałby się mało wydajny.  Ale o szczegóły w MM trudno. Cytuj: Czym sugerujesz się, że sprzęt jest dobrze dobrany? Idziesz przez sklep i widzisz budę, obok niej jest kartka: C2D 2,5 GHz i 4GB RAM - dobry zestaw, prawda? Patrz wyżej, nie sugeruję, że sprzęt w takim sklepie jest wydajny. A ten zestaw, który podałeś, tak , czy siak jest dobry, o ile nie ogranicza go wolna i słaba karta graficzna, i właśnie dlatego w MM nie kupuję bo: - Ludzie, którzy tam pracują nie zdradzą ci szczegółów, bo oni się nie znają na tym. wiedzą tylko, że procesor ma 3 GHZ, chłodzenie pasywne, ilość RAM i to właściwie wszystko. Cytuj: Nie trzeba być specjalistą, żeby składać komputer - oni nie myślą za długo podczas dobierania podzespołów - po prostu tam gdzie to pasuje to tam to wkładają Z tym się zgodzę, nie trzeba być Pro, żeby złożyć komputer. Nie powinno się też składać komputera z takich części, które TYLKO i WYŁĄCZNIE pasują do MoBo, bo to za mało. Ja też mogę kupić Procesor za 1500 zł, a kartę za 300 zł, bo pasuje do płyty głównej. i co dalej? Co z tego, że pasują, skoro na takim sobie nie pograsz? I co mi po procesorze za 1500 zł, skoro karta kuleje przy nim? Tak często jest w MM, kompy są tam składane z części tylko dopasowanych do MoBO, ale nie są one zrównoważone. Czyli np: karta ogranicza szybkość procesora. Składane , bo pasuje, ale jedno nie wspomaga drugiego... Cytuj: Byłem kiedyś w MM popatrzeć i chłopaczek przyszedł zaproponował pomoc. Ściemniłem, że jestem chętny do zakupu i dałem się bajerować. O jak się uśmiałem, kiedy po 15 minutach on powiedział tylko jedno zdanie w 5 różnych wersjach. I potem była krótka riposta - szczegóły odnośnie MoBo i pamięci, maksymalna ilość obsługiwanej pamięci RAM, dysk i szczegóły o nim (ile rpm). NIC. Po prostu nic. I dlatego uważam, że specjalistów w MM na próżno szukać... A wy myśleliście, że w MM są spece? Nie..... To tyle... 
|
|
|
|
 |
|
Damian18
|
Wysłany: 28 Sie 2010, 12:58 |
|
 |
| Nowy na forum |
 |
Dołączenie: 24 Sie 2010, 08:57 Posty: 14
|
Serafin nie zrozumiałeś o co chodziło TwoScars, ale nie chcę mu się tłumaczyć, o co mu chodziło. Dobra ludzie, skorzystam z Konfiguratora z Della, temat proszę o zamknięcie, bo za gadanie poza tematem posypią się chyba ostrzeżenia. Serafin nie offtopuj Cytuj: Zapytam się tylko o jedno. Gdzie pisałem, że komputery w MM są SUPER-HIPER i tak dalej? Albo chociaż są wydajne? SERAFIN!! Bezsensowne= wydajne. Jeśli zestaw nie jest wydajny, to jest bezsensowny, bo to się do cholery kupuje komputer, by działał wydajnie, a jeśli nei jest to jego kupno jest bezsensu. !! Ot co
|
|
|
|
 |
|
Zabaweb
|
Wysłany: 28 Sie 2010, 16:10 |
|
Dołączenie: 28 Gru 2006, 15:10 Posty: 820Pochwały: 9
|
|
Damian mam prośbę, załóż nowy temat o swoim serwerze. Ten przesunę/zmienię nazwę.
@ Serafin Jak zestaw może być sensowny, jeśli w takim do gier jest zasilacz No NAME spełniający minimum norm ATX tyko na papierku. Albo do kompa z integrą 2lata temu z jakimś buDżetowym prockiem wsadzono 4GB ramu. Pozadrawiam
|
|
|
|
 |
|
|