Jak połaczyć drugi komputer z internetem dzięki innemu komp
    Zaloguj FAQ  •  Szukaj    

Obecny czas: 10 Lut 2012, 01:21

Pomysł na Biznes to tylko krok do Twojego sukcesu. Sprawdź jak łatwo zostać milionerem.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość

PostWysłany: 17 Lip 2010, 17:01 
Nowy na forum
Nowy na forum

Dołączenie: 17 Lip 2010, 16:58
Witam,
bardzo proszę o pomoc w skonfigurowaniu i czy w ogóle jest coś takiego możliwe , żeby połączyć drugi komputer z netem dzięki innemu komputerowi.
A mianowicie opiszę jak ja to widzę:
Jest laptop podłączony do internetu dzięki kablowi czyli ''LAN'' i jest drugi komputer który także by chciał się połączyć z internetem , lecz żeby była taka możliwość trzeba wyjmować kabel z tego pierwszego komputera do tego drugiego.Są to dwa laptopy wyposażone w karty sieciowe ''Eterhnet'' jak i w karty sieciowe bezprzewodowe i moje pytanie jest takie czy da rade jakoś skonfigurować to żeby ten jeden komputer był połączony z internetem przez kabel , a ten drugi łączył by się bezprzewodowo z internetem dzięki temu komputerowi który jest połączony przez kabel?
Bardzo Was , ale na prawdę bardzo proszę o rade czy jest coś takiego możliwe , a jeżeli jest to proszę o wskazówki jak to skonfigurować , bo co do sieci to nie jestem aż tak bardzo zagłębiony w te tajniki.
Oby dwa komputery posiadają system Windows XP

Profil E-mail  
    WindowsXPFirefox

PostWysłany: 17 Lip 2010, 18:55 
Admin
Awatar użytkownika

Dołączenie: 11 Paź 2006, 20:54
Miejscowość: z repozytorium
Pochwały: 20
Kup sobie router...

UbuntuFirefox

PostWysłany: 17 Lip 2010, 19:42 
Nowy na forum
Nowy na forum

Crowman napisał(a):
Kup sobie router...

Z takimi radami to powinieneś zostać zlinczowany

Profil E-mail  
    WindowsXPFirefox

PostWysłany: 17 Lip 2010, 20:50 
Komputerowiec
Komputerowiec
Awatar użytkownika

Dołączenie: 02 Cze 2010, 22:56
Miejscowość: Microsoft
Cytuj:

A to niby dlaczego? Najprostsze rozwiązanie i najwygodniejsze. Mając router, net jest cały czas dostępny, a udostępniając neta przez jednego laptopa, cały czas musi on był włączony...

Profil E-mail  
    WindowsXPSafari

PostWysłany: 17 Lip 2010, 22:21 
Nowy na forum
Nowy na forum

server napisał(a):
Cytuj:

A to niby dlaczego? Najprostsze rozwiązanie i najwygodniejsze. Mając router, net jest cały czas dostępny, a udostępniając neta przez jednego laptopa, cały czas musi on był włączony...

I właśnie o to chodzi, gdybym chciał iść na łatwiznę to bym sobie kupił ruter lub switch'a , a ja potrzebuje połączenia takiego jak to opisałem.

Zamiast nabijać posty to byście coś wreście na temat napisali , no chyba że te forum nie posiada takiej wiedzy oprócz tego ,że ''kup sobie coś nowego to będzie działać''

Profil E-mail  
    WindowsXPFirefox

PostWysłany: 17 Lip 2010, 23:42 
Nowy na forum
Nowy na forum

Poziom forum na prawdę zaskakujący , nie dziwię się że macie taki zastój, nie długo pewnie przestaniecie istnieć

Profil E-mail  
    WindowsXPFirefox

PostWysłany: 18 Lip 2010, 06:42 
Admin
Awatar użytkownika

Dołączenie: 11 Paź 2006, 20:54
Miejscowość: z repozytorium
Pochwały: 20
Ta? ja mam prawie 5tys postów chłopcze, na forum jestem modem od 2006 roku, wielu już tutaj czarnoksiężników mieliśmy przepowiadających rychły koniec forum. Jakoś nadal działamy, jesteśmy wysoko w wyszukiwarkach, a wszyscy czarnoksiężnicy sobie poszli. I dobrze. Nie potrzeba nam takich ludzi, który tylko jojczyć potrafią.

UbuntuFirefox

PostWysłany: 18 Lip 2010, 09:17 
Komputerowiec
Komputerowiec
Awatar użytkownika

Dołączenie: 02 Cze 2010, 22:56
Miejscowość: Microsoft
Pierwszy raz zgadzam się z kolegą Crowman:)
Camello, nie chcesz takiego rozwiązania, bo być może nie masz pieniędzy. Jest to zrozumiałe. Ale z 2 strony nie kupowałbyś parę dni piwa czy też fajke i za tydzień miałbyś najprostszy router z Wi-Fi za 60zł... A poza tym. Twój problem jest bardzo szeroko omówiony na stronach google. Wystarczy tylko dobrze poszukać:)
http://www.google.pl/search?sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=udost%C4%99pnianie+intrnetu+bezprzewodowego

Profil E-mail  
    WindowsXPSafari

PostWysłany: 18 Lip 2010, 09:34 
Specjalista
Specjalista

Dołączenie: 08 Lip 2010, 00:49
Miejscowość: Rzeszów
Pochwały: 22
Jeżeli można wiedzieć to po co Ci udostępnianie internetu przez drugi komputer?

WindowsVistaOpera

PostWysłany: 18 Lip 2010, 09:49 
HAKER
HAKER
Awatar użytkownika

Dołączenie: 28 Sty 2007, 15:38
Miejscowość: Bąbowa
Pochwały: 57
Camello napisał(a):
Witam,
bardzo proszę o pomoc w skonfigurowaniu i czy w ogóle jest coś takiego możliwe , żeby połączyć drugi komputer z netem dzięki innemu komputerowi.
A mianowicie opiszę jak ja to widzę:
Jest laptop podłączony do internetu dzięki kablowi czyli ''LAN'' i jest drugi komputer który także by chciał się połączyć z internetem , lecz żeby była taka możliwość trzeba wyjmować kabel z tego pierwszego komputera do tego drugiego.Są to dwa laptopy wyposażone w karty sieciowe ''Eterhnet'' jak i w karty sieciowe bezprzewodowe i moje pytanie jest takie czy da rade jakoś skonfigurować to żeby ten jeden komputer był połączony z internetem przez kabel , a ten drugi łączył by się bezprzewodowo z internetem dzięki temu komputerowi który jest połączony przez kabel?
Bardzo Was , ale na prawdę bardzo proszę o rade czy jest coś takiego możliwe , a jeżeli jest to proszę o wskazówki jak to skonfigurować , bo co do sieci to nie jestem aż tak bardzo zagłębiony w te tajniki.
Oby dwa komputery posiadają system Windows XP

Oczywiście można to zrobić tak ty to opisałeś, można kupić router lub switch(jeżeli możesz sobie przypisać więcej IP). Najlepszym rozwiązaniem tak jak pisali już koledzy był by router z portem WAN(bez modemu), do WANa wpinasz neta a do innych portów kompy i hula jednak jeżeli chcesz bez routera to nie ma problemu. Masz tutaj kilka poradników:

http://internetmaker.pl/artykul/422,1,u ... windows_xp

http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194

Profil E-mail  
    Windows7Firefox

PostWysłany: 18 Lip 2010, 13:09 
Nowy na forum
Nowy na forum

Crowman napisał(a):
Ta? ja mam prawie 5tys postów chłopcze, na forum jestem modem od 2006 roku, wielu już tutaj czarnoksiężników mieliśmy przepowiadających rychły koniec forum. Jakoś nadal działamy, jesteśmy wysoko w wyszukiwarkach, a wszyscy czarnoksiężnicy sobie poszli. I dobrze. Nie potrzeba nam takich ludzi, który tylko jojczyć potrafią.

I czym się tu chwalić , a jak widać to taką ilość postów masz z nabijania bezsensownymi komentarzami bo nic na temat nie napisałeś.

Dziękuje wszystkim innym za pomoc i przepraszam za fochy dzisiaj wieczorem wezmę się za to .
Co do rutera to nie mogę go kupić bo to udostępnienie jest potrzebne tylko na jakiś krótki czas , a po za tym to gdzie będzie te udostępnienie to jest to za naszymi granicami państwa i w obcym mieszkaniu.

Ostatnio edytowany przez Camello, 18 Lip 2010, 13:11, edytowano w sumie 1 raz

Profil E-mail  
    WindowsXPFirefox

PostWysłany: 19 Lip 2010, 12:54 
Nowy na forum
Nowy na forum

Dołączenie: 19 Lip 2010, 12:35
Według mnie rozwiązaniem będzie włączenie usługi ICS i włączenie udostępniania połączenia internetowego w Moje miejsca sieciowe.

Profil E-mail  
    WindowsXPFirefox
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Ciekawe tematy: Handel na targowiskach oraz Praca od zaraz

Suknie Ślubne na tę wyjątkową chwilę. Zapraszamy!

phpBB skin developed by: John Olson Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group