|
| Autor |
Wiadomość |
|
cavs
|
Wysłany: 15 Sie 2010, 16:59 |
|
 |
| Nowy na forum |
 |
Dołączenie: 15 Sie 2010, 16:43 Posty: 13 Miejscowość: Kraków
|
Witam... Mam pewien problem. Zrobiłem sobie format starego systemu i postawiłem nowego Windowsa od nowa. Problem pojawił się przy podłączaniu internetu pod komputer... Miałem wcześniej komputer stacjonarny podpięty przez router do lini telefonicznej przewodowo i bezprzewodowo byl internet na laptopie. Chciałbym żeby zrobić coś by było jak wcześniej. Ale niewiem jak..  Wcześniej montowała mi to inna osoba z którą niestety nie mam kontaktu.. Jest ktoś w stanie mi pomóc..?
|
|
|
|
 |
|
Linki Sponsorowane
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
Serafin
|
Wysłany: 15 Sie 2010, 17:03 |
|
Dołączenie: 26 Lip 2010, 19:21 Posty: 939 Miejscowość: Obecnie BydgoszczPochwały: 31
|
|
Tzn. jak wcześniej? W czym problem?
|
|
|
|
 |
|
cavs
|
Wysłany: 15 Sie 2010, 17:08 |
|
 |
| Nowy na forum |
 |
|
|
Wcześniej tzn. przed tym formatem...
|
|
|
|
 |
|
Serafin
|
Wysłany: 15 Sie 2010, 17:11 |
|
Dołączenie: 26 Lip 2010, 19:21 Posty: 939 Miejscowość: Obecnie BydgoszczPochwały: 31
|
Cytuj: Problem pojawił się przy podłączaniu internetu pod komputer A jaki to problem? Brak internetu na kompie?
|
|
|
|
 |
|
cavs
|
Wysłany: 15 Sie 2010, 17:14 |
|
 |
| Nowy na forum |
 |
|
|
Nie. Chodzi o to że niewiem jak zrobić żeby internet był i tu i tu... jest tylko taka opcja żeby internet był na laptopie bezprzewodowy, bądz na komputerze stacjonarnym przy polączeniu nie przez router tylko przez modem. A ja chcę żeby przy pomocy routera internet chodził i tu i tu..
|
|
|
|
 |
|
TwoScars
|
Wysłany: 15 Sie 2010, 21:54 |
|
 |
| Specjalista |
 |
Dołączenie: 08 Lip 2010, 00:49 Posty: 776 Miejscowość: RzeszówPochwały: 22
|
|
I tu i tu czyli i na stacjonarnym i na laptopie? Ustawiasz Wireless radio na active, masz zasięg bezprzewodowy. Do stacjonarki ciągniesz skrętkę od routera i koniec - po sprawie.
Szczerze mówiąc nie do końca rozumiem w czym problem...
|
|
|
|
 |
|
cavs
|
Wysłany: 15 Sie 2010, 22:06 |
|
 |
| Nowy na forum |
 |
|
|
to jeszcze mi napisz jak to ustawic i będzie z głowy...
|
|
|
|
 |
|
TwoScars
|
Wysłany: 15 Sie 2010, 23:53 |
|
 |
| Specjalista |
 |
|
|
Na routerze? Podaj najlepiej model. Generalnie musisz ustawić dynamiczne przydzielanie adresów IP na routerze, a także wstępnie go dobrze skonfigurować, chociaż MAC Clone zostaje przecież taki sam, podobnie z resztą ustawień.
Pozostaje ustawienie dynamicznego pobierania IP, a dokonasz tego o panelu połączeń sieciowych twojego komputera.
|
|
|
|
 |
|
TwoScars
|
Wysłany: 16 Sie 2010, 00:11 |
|
 |
| Specjalista |
 |
|
|
IP zapewne dynamiczne (ale dla pewności napisz mi tutaj czy tak jest). Po zalogowaniu się na router wejdź w zakładkę DHCP i ustaw opcję Enable. W razie gdyby WiFi było wyłączone to zajrzyj do zakładki Wireless -> Wireless Settings i tam ustaw Enable Wireless Router Radio. Standardowa konfiguracja - Security Type: WPA - PSK, WPA2 - PSK, dwie kolejne automatic. PSK Passphrase: ustaw sobie jakieś hasło dostępu do sieci bezprzewodowej.
Na każdym z komputerów musisz ustawić dynamiczny odbiór adresów IP z routera, więc jak już pisałem - dokonujesz tego w panelu połączeń internetowych.
Jeżeli natomiast nie chodzi Ci o to, to na spokojnie sformułuj post opisujący twój problem, bo do końca nie wiem o co Ci chodzi i jadę schematem - bo każdy pisząc w tym dziale ma jakieś tego typu problemy.
|
|
|
|
 |
|
dav4
|
Wysłany: 16 Sie 2010, 10:16 |
|
Dołączenie: 28 Sty 2007, 15:38 Posty: 3527 Miejscowość: BąbowaPochwały: 57
|
|
Reinstalacja systemu nie kasuje ustawień routera. Do routera nie ma żadnych sterowników. Jeżeli po podłączeniu kabelka netu niema, oznacza że ten pan wyłączył DHCP i ustawił IP na sztywno ale nie wiem po co...
|
|
|
|
 |
|
TwoScars
|
Wysłany: 16 Sie 2010, 11:51 |
|
 |
| Specjalista |
 |
|
|
Dav4 wiem, że nie ma ale nie mam zielonego pojęcia co nasz jegomość ma na myśli. Wstępnie proponuję zajrzeć do ustawień połączeń i ustawić pobieranie dynamicznego IP. Jeżeli zaś będzie inaczej to nazwę dostawcy, sprawdzimy co i jak i powiemy jak do tego podejść. Jeżeli zaś jest na sztywno to wszystko musisz wprowadzić z palca.
|
|
|
|
 |
|
cavs
|
Wysłany: 16 Sie 2010, 14:47 |
|
 |
| Nowy na forum |
 |
|
|
TwoScars w tej chwili jestem podłączony przez router. na laptopie mam internet bezprzewodowy a na stacjonarnym nie ma łączności... a skrętka jest podłączona do kumputera. jak ustawić pobieranie tego dynamicznego IP.?
Nazwa dostawcy... Orange. Miałem w zestawie modem ZTE ZXDSL 852 niewiem czy się przyda ale proszę;)
Ostatnio edytowany przez cavs, 17 Sie 2010, 07:11, edytowano w sumie 1 raz
|
|
|
|
 |
|
cavs
|
Wysłany: 16 Sie 2010, 14:49 |
|
 |
| Nowy na forum |
 |
|
|
Nazwa dostawcy... Orange. Miałem w zestawie modem ZTE ZXDSL 852 niewiem czy się przyda ale proszę;)
|
|
|
|
 |
|
TwoScars
|
Wysłany: 16 Sie 2010, 16:09 |
|
 |
| Specjalista |
 |
|
|
Nie wal posta pod postem. Na stacjonarnym masz jaki system operacyjnym? Będzie mi łatwiej tłumaczyć. Jeżeli masz 7 to znajdź coś takiego jak centrum sieci i udostępniania albo coś temu podobne. Znajdź opcję typu zarządzanie połączeniami sieciowymi i z otwartego okna dwukrotne kliknięcie na połączenie kablowe (tak, to nieaktywne). Powinieneś mieć opcję Właściwości i tam, wejdź w protokół TCP/IP, przestaw odpowiednie opcje.
Jeżeli to nie jest to, to sprawdź jeszcze czy na lapku masz ustawione dynamiczne pobieranie adresu, jeżeli nie tzn. że twój znajomy, który Ci to robił nie ustawił DHCP (jak zauważył dav4 z niewiadomych nam przyczyn).
|
|
|
|
 |
|
|