|
| Autor |
Wiadomość |
|
Answer33
|
Wysłany: 22 Lis 2007, 18:32 |
|
 |
| Lamer |
 |
Dołączenie: 22 Lis 2007, 18:30 Posty: 2
|
|
Witam
Mam taką prośbę:
Będę robił debatę oksfordzka... na temat linux vs windows. Jestem w grupie zwolenników windowsa i muszę przedstawić jego zalety w kategorii oprogramowania... i stabilności systemu... i oczernić linuxa w tych 2 zagadnieniach. No i właśnie w tym tkwi mój problem... na kaŻdej stronie wymieniają tylko zalety linuxa i wady windowsa ( w sam raz dla przeciwnej grupy). Prosił bym o waszą pomoc... moŻe ktoś juŻ robił coś takiego i wie jak moŻna postawić Windows w dobrym świetle
|
|
|
|
 |
|
Linki Sponsorowane
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
demonix
|
Wysłany: 22 Lis 2007, 18:45 |
|
Dołączenie: 02 Lis 2006, 23:21 Posty: 2475 Miejscowość: GarwolinPochwały: 8
|
|
|
|
 |
|
ija
|
Wysłany: 22 Lis 2007, 19:57 |
|
Dołączenie: 25 Lip 2007, 15:20 Posty: 2403Pochwały: 36
|
Answer33 napisał(a): Jestem w grupie zwolenników windowsa i muszę przedstawić jego zalety w kategorii oprogramowania... i stabilności systemu...
No to złą grupę sobie wybrałeś , bo windows w porównaniu do linuxa , nie wiele ma wspólnego ze stabilnością systemu 
|
|
|
|
 |
|
Cactooz
|
Wysłany: 22 Lis 2007, 20:24 |
|
Dołączenie: 28 Lis 2006, 15:47 Posty: 1000 Miejscowość: Stasz
|
Answer33 napisał(a): jak moŻna postawić Windows w dobrym świetle
hmm Raziel kiedyś mówił, Że kaŻdy kit wciśnie :D
Jedyne co trzyma ludzi przy windzie a za razem zniechęca do linuxa to przyzwyczajenie dostępność oprogramowania wszelkiego rodzaju.
|
|
|
|
 |
|
ija
|
Wysłany: 22 Lis 2007, 20:51 |
|
|
Cactooz napisał(a): Jedyne co trzyma ludzi przy windzie a za razem zniechęca do linuxa to przyzwyczajenie dostępność oprogramowania wszelkiego rodzaju.
Dokładnie.
ZauwaŻ ,Że mało programów/gier/komponentów jest robionych pod systemy typu linux - globalni producenci omijają ten system szerokim łukiem ,a co za tym idzie omijają go teŻ zwykli uŻytkownicy , no bo po co komuś system ,skoro większość czasu musielibyśmy spędzić nad poszukiwaniem odpowiednich sterowników/nakładek , Żeby uruchomić ulubioną gierkę , podłączyć jakieś urządzenie ,czy zainstalować potrzebny nam do codziennej pracy program.
¯al bo stabilność w tych systemach ,to ich priorytet i najmocniejsza zaleta.
Tu pomogłoby chyba tylko przełamanie się jakiegoś giganta w produkcji np. kart graficznych czy gier komputerowych,która zaczęła by współpracę np. z Linuxem i opierałaby swoje wyroby tylko na tym systemie...
No ale póki co brak odwaŻnego ,a szkoda 
|
|
|
|
 |
|
Answer33
|
Wysłany: 22 Lis 2007, 21:30 |
|
 |
| Lamer |
 |
Dołączenie: 22 Lis 2007, 18:30 Posty: 2
|
|
dzięki za pomoc, mam nadzieje ze ktoś jeszcze coś doda...
Heh ale tez sie nieźle wkurzyłem jak sie dowiedziałem w jakiej grupie jestem no ale w sumie jak usłyszałem ze mam robić o oprogramowaniu to sie ucieszyłem ale jak mi powiedziano ze jeszcze muszę powiedzieć o stabilności to sie załamałem
|
|
|
|
 |
|
Crowman
|
Wysłany: 22 Lis 2007, 23:06 |
|
 |
| Admin |
 |
Dołączenie: 11 Paź 2006, 20:54 Posty: 6041 Miejscowość: z repozytoriumPochwały: 20
|
ija napisał(a): ZauwaŻ ,Że mało programów/gier/komponentów jest robionych pod systemy typu linux
Polecam zajrzeć do repozytorium pierwszego-lepszego linuxa... Mógłbyś się zdziwić...
|
|
|
|
 |
|
Raziel
|
Wysłany: 22 Lis 2007, 23:18 |
|
Dołączenie: 29 Wrz 2007, 21:26 Posty: 443 Miejscowość: Bydgoszcz
|
|
Masz tu zalety Windy:
1. System instaluje się praktycznie "goły". Administrator sam dokonuje wyboru co zainstaluje i z czego będzie korzystał
2. Jest to system firmy, którą zarządza najbogatszy człowiek na świecie
3. Większość oprogramowania jest robiona właśnie pod ten system
4. Windows jest droŻszy niŻ linux, a istnieje powiedzenie: "im droŻsze, tym lepsze"
5. ¯eby zagrać w najnowsze gry na Linuxie potrzebujesz emulatora Windowsa, podczas gdy mając Windowsa, nie musisz się zamartwiać o takie rzeczy
6.W duŻych firmach nikt nie zainstaluje Linuxa do dyspozycji uŻytkowników, poniewaŻ nie potrafili by z niego korzystać, z Windowsa korzystają wszyscy
7. Przewaga Microsoft Office nad innymi pakietami tego typu, a MS Office działa tylko pod Windą
8. UŻytkownicy Linux'a ciągle wyśmiewają się z Windowsa, a uŻytkownicy Windowsa nie. O czym to świadczy ?? MoŻe zazdrość ??
9. Programiści, którzy piszą programy pod Windowsa dostają za to duŻe pieniądze, a programiści piszący pod Linuxa nie. Dlatego jakość programów pod Windę jest lepsza i do tego tych programów jest więcej, czyli mamy większy wybór.
10. Winda RULEZZZ !!!
Cactooz napisał(a): Raziel kiedyś mówił, Że kaŻdy kit wciśnie :D
Nieprawda 
|
|
|
|
 |
|
Crowman
|
Wysłany: 23 Lis 2007, 00:33 |
|
 |
| Admin |
 |
Dołączenie: 11 Paź 2006, 20:54 Posty: 6041 Miejscowość: z repozytoriumPochwały: 20
|
Raziel napisał(a): 9. Programiści, którzy piszą programy pod Windowsa dostają za to duŻe pieniądze, a programiści piszący pod Linuxa nie. Dlatego jakość programów pod Windę jest lepsza i do tego tych programów jest więcej, czyli mamy większy wybór.
HAHAHAHAH DOBRE :) Spójrzmy na to z mojego punktu widzenia:
piszę program w C# pod windą - zajmuje 30mb
piszę taki sam program, takŻe w C# pod Ubuntu - zajmuje 10mb.
Gdzie ta wydajność?!
|
|
|
|
 |
|
Raziel
|
Wysłany: 23 Lis 2007, 00:52 |
|
Dołączenie: 29 Wrz 2007, 21:26 Posty: 443 Miejscowość: Bydgoszcz
|
|
Ale nie kaŻdy jest programistą.
A w tym argumencie chodzi o to, Że jeŻeli programista dostaje pieniądze za swoje programy, to się bardziej przykłada.
Poza tym programista wynagradzany chętniej pisze programy, niŻ ten, który pisze programy dla idei wolnego oprogramowania. I dlatego programów napisanych pod Windę jest więcej i są bardziej róŻnorodne. KaŻdy ma duŻy wybór i wybiera produkt, który mu najbardziej odpowiada.
Posiadacze linux'a mają zdecydowanie mniejszy wybór...
|
|
|
|
 |
|
ija
|
Wysłany: 23 Lis 2007, 04:46 |
|
|
Crowman napisał(a): ija napisał(a): ZauwaŻ ,Że mało programów/gier/komponentów jest robionych pod systemy typu linux Polecam zajrzeć do repozytorium pierwszego-lepszego linuxa... Mógłbyś się zdziwić...
Crowman,ale ta przewaga i tak jest miaŻdząca 
|
|
|
|
 |
|
demonix
|
Wysłany: 23 Lis 2007, 07:24 |
|
|
Cytuj: Poza tym programista wynagradzany chętniej pisze programy, niŻ ten, który pisze programy dla idei wolnego oprogramowania. I dlatego programów napisanych pod Windę jest więcej i są bardziej róŻnorodne. KaŻdy ma duŻy wybór i wybiera produkt, który mu najbardziej odpowiada. Na linuksa teŻ są programy, za które trzeba płacić i to wcale nie małe pieniądze!! Raziel napisał(a): 1. System instaluje się praktycznie "goły". Administrator sam dokonuje wyboru co zainstaluje i z czego będzie korzystał
I tu mi się wydaje, Że linuksa moŻe bardziej "gołego" zainstalować.
|
|
|
|
 |
|
Crowman
|
Wysłany: 23 Lis 2007, 10:12 |
|
 |
| Admin |
 |
|
|
Cytuj: I tu mi się wydaje, Że linuksa moŻe bardziej "gołego" zainstalować. Zwłaszcza, Że w Windows nie ma moŻliwości wyboru Żadnego środowiska graficznego. Jest jedno i juŻ. Koniec kropka. Przy Linuxie masz cały wachlarz. Wybierasz co chcesz, testujesz... nie podoba się? Wywalasz i instalujesz następne. ija napisał(a): Crowman,ale ta przewaga i tak jest miaŻdząca  Fakt. Ilość programów na linuxa w porównaniu do ilości programów na windę jest poraŻająco wysoka. Mało tego. 98% komputerów na świecie działa na Unix/Linux/Mac OS/BSD. To wszystko to jedna wielka rodzina. Reszta to Windows. KaŻdy normalny administrator budując sieć opiera ją o systemy z rodziny Unix. Ostatnio czytałem, Że portal pracuj.pl przesiał się z Debiana na Windows. Czym to skutkuje? A no tym, Że wyszukiwarka nie działa, Że w godzinach maksymalnego obciąŻenia nie moŻna się dostać do portalu, co jeszcze przed zmianami było moŻliwe - fakt wolno, ale było. Raziel napisał(a): Ale nie kaŻdy jest programistą. Ja nie jestem. Jestem sieciowcem. Nie wyobraŻam sobie postawienia sieci na czymś z rodziny m$. Musiałbym mieć gorączkę w granicach 42*C. Raziel napisał(a): Poza tym programista wynagradzany chętniej pisze programy, niŻ ten, który pisze programy dla idei wolnego oprogramowania I tu mógłbyś się zdziwić. DuŻo więcej jest ludzi którzy piszą dla open source niŻ programistów opłacanych. Popatrz na ten przykład: http://ubudsl.ubuntu.pl myślisz, Że ktoś Adrianowi płaci? Raziel napisał(a): Posiadacze linux'a mają zdecydowanie mniejszy wybór...
No teraz to rzuciłeś zdanie, które jest Twoją zgubą. Co masz do domowego uŻytku spod znaku m$? Win 95,98,ME,2000,XP,VISTA. W sumie 6 systemów. Posiadacze Linux'a mają taki wybór:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dystrybucj ... ji_Linuksa i to samo - nie pasuje, bierzesz i testujesz nastepna. Mozesz tez sam stworzyc nowa. Nowego Windowsa nie stworzysz...
I jeszcze jedno: M$ ma właśnie teraz dodać moŻliwość czytania i zapisywania do plików open source. W przeciwnym wypadku kolejne kary...
WIndows jest nie do obronienia.
|
|
|
|
 |
|
demonix
|
Wysłany: 23 Lis 2007, 10:25 |
|
|
Crowman napisał(a): Zwłaszcza, Że w Windows nie ma moŻliwości wyboru Żadnego środowiska graficznego. Właśnie i nie moŻna windows zainstalować bez niego co w przypadku linuksa jest moŻliwe, w windzie jego instalacja jest narzucona.
|
|
|
|
 |
|
Rogal
|
Wysłany: 23 Lis 2007, 15:23 |
|
 |
| Fachowiec |
 |
Dołączenie: 04 Lis 2007, 17:13 Posty: 440 Miejscowość: Z domku
|
|
Ale jakoś tak patrząc oczami osoby która spotyka się z komputerem po raz pierwszy, słysząc jedynie o Windowsie nie widząc go i tak go weźmie.
Ja osobiście w chwili zakupu komputera z góry wiedziałem, Że wezmę Windowsa. Dlaczego? Bo po prostu bardziej mi podchodził i juŻ. Zresztą wszędzie trąbią o Games For Windows i takie tam.
MoŻe linux to alternatywa, jednak mało zachęcająca. I ani teraz, ani za 20 albo 30 lat nie zmienię systemu. Wątpię, Że ktoś skusi się na linuxa nawet w tedy gdy będą go dokładać za darmo do płatków śniadaniowych. MoŻe to dlatego, Że wszystkie darmowe alternatywy pojawiły się duŻo później niŻ Windows? (tu mogę się mylić, no ale). I w tedy gdy Linux powstawał Windows rozgaszczał się na wielu innych kompach.
Swoją drogą jak by to wszystko wyglądało, gdyby prym uzyskał Linux? Wierzycie w to, Że byłby dalej za darmo? Oj chyba nie. To który system jest częściej wybierany to efekt działania, które podjęto dawno dawno temu.
Windows jaki jest taki jest. Sam mam Ubuntu na drugim dysku. Ale ten drugi dysk to awaryjny, taki którego będę uŻywał w sytuacjach ekstremalnych. Póki co primo to Windows.
|
|
|
|
 |
|
|