Debata... zalety windows i wady linux
    Zaloguj FAQ  •  Szukaj    

Obecny czas: 09 Lut 2012, 22:12

Pomysł na Biznes to tylko krok do Twojego sukcesu. Sprawdź jak łatwo zostać milionerem.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 205 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14  Następna
Autor Wiadomość

PostWysłany: 21 Sie 2010, 17:32 
Lamer
Lamer

Dołączenie: 21 Sie 2010, 17:30
Moim zdaniem oba systemy są bardzo dobre!

Profil E-mail  
    WindowsXPSafari

PostWysłany: 21 Sie 2010, 17:34 
Nowy na forum
Nowy na forum
Awatar użytkownika

Dołączenie: 20 Sie 2010, 09:35
Pochwały: 1
A ja uważam że Windows jest lepszy od Linux-a.

Profil E-mail  
    WindowsXPMSIE

PostWysłany: 21 Sie 2010, 17:49 
Admin
Awatar użytkownika

Dołączenie: 11 Paź 2006, 20:54
Miejscowość: z repozytorium
Pochwały: 20
Bo?

LinuxOpera

PostWysłany: 21 Sie 2010, 18:06 
Nowy na forum
Nowy na forum
Awatar użytkownika

Dołączenie: 21 Sie 2010, 16:21
Ja z kolei uwazam, ze w roznych zastosowaniach rozne OS lepiej lub gorzej sie spisuja i zarowno Windows jak i Linux ma swoje wady i zalety.

Profil E-mail  
    unknownOpera

PostWysłany: 21 Sie 2010, 18:20 
Awatar użytkownika

Dołączenie: 21 Sie 2010, 18:00
Miejscowość: Warszawa
Pochwały: 2
Również dobry jest Windows jak i Linux.

Profil E-mail  
    WindowsXPMSIE

PostWysłany: 21 Sie 2010, 20:29 
Admin
Awatar użytkownika

Dołączenie: 11 Paź 2006, 20:54
Miejscowość: z repozytorium
Pochwały: 20
A może podacie jakieś argumenty? Chyba warto? A może po prostu ich nie macie?

LinuxOpera

PostWysłany: 21 Sie 2010, 22:10 
Nowy na forum
Nowy na forum
Awatar użytkownika

Tak sie sklada, ze mam:P

Windows:
Plusy:
    - duza ilosc profesjonalnych aplikacji;
    - duza ilosc gier oraz biblioteki DirectX;
    - wsparcie producentow sprzetu (sterowniki);
    - powszechnosc i latwy dostep do rozwiazan licznych problemow;
Minusy:
    - wirusy;
    - platny;

Linux:
Plusy:
    - stabilnosc;
    - bezpieczniejszy od Windowsa;
    - dobrze skonfigurowany moze byc wydajniejszy od Windowsa (np.: renderowanie scen 3D, bardzo skomplikowane obliczenia);
    - moim zdaniem nieskonczona mozliwosc konfigurowania go tak, by osiagac dokladnie to czego potrzebujemy;
    - repozytoria oprogramowania;
    - darmowy (platny czesto jest profesjonalny support);
Minusy:
    - mniej popularne dystrybucje sa slabiej udokumentowane (mniejsza spolecznosc = wiecej trudnosci podczas szukania rozwiazania wlasnego problemu;
    - nie mozna na nim bezposrednio uruchamiac aplikacji .exe;
    - za minus mozna uznac tez fakt, iz wiekszosc dystrybucji wymaga polaczenia z internetem;

Dodatkowo uwazam, ze Windows znakomicie nadaje sie do zastosowan multimedialnych (do domu), Linux swietnie spisuje sie w srodowisku serwerowym oraz jako stanowisko programistyczne, zas wspolnie moga konkurowac w biurach oraz w zastosowaniach specjalistycznych.

W tym momencie to przychodzi mi do glowy, ale postaram sie uzupelniac ta liste;)

Ostatnio edytowany przez Mesmerize 21 Sie 2010, 23:27, edytowano w sumie 2 razy

Profil E-mail  
    WindowsXPFirefox

PostWysłany: 21 Sie 2010, 22:54 
HAKER
HAKER
Awatar użytkownika

Dołączenie: 24 Gru 2007, 13:54
Miejscowość: Krak
Pochwały: 26
Dobry zaczyn na podsumowanie wątku, warto jeszcze rozwinąć. Dodam iż "przymus" pracy na OS m$ mnie mierzi. Bardziej dokuczliwy jest jednak obopólny interfejs, jego ołtarzykowa skądinąd bałwochwalcza ergonomia; ekran, klawa i mycha. To za prymitywne, albo jestem niecierpliwy...

WindowsVistaFirefox

PostWysłany: 21 Sie 2010, 23:11 
Nowy na forum
Nowy na forum
Awatar użytkownika

Mnie osobiscie drazni takze brak dwustronnej wspolpracy miedzy wydawcami tych OS. Prosty przyklad: jesli zainstaluje Windowsa, a potem Linuxa, to wszystko pieknie dziala, GRUB sam wykryje M$, zas w odwrotna strone to juz zaczynaja sie schody;/

Profil E-mail  
    WindowsXPFirefox

PostWysłany: 21 Sie 2010, 23:12 
HAKER
HAKER
Awatar użytkownika

Zeitgeist ;) , Imo przyszłość to open source

WindowsVistaFirefox

PostWysłany: 21 Sie 2010, 23:29 
Nowy na forum
Nowy na forum
Awatar użytkownika

Duch obecnej epoki raczej szybko nie upadnie;/ Szczegolnie, ze to doba OSow i aplikacji dla "idiotow" :roll:

Profil E-mail  
    WindowsXPFirefox

PostWysłany: 22 Sie 2010, 00:18 
Specjalista
Specjalista

Dołączenie: 08 Lip 2010, 00:49
Miejscowość: Rzeszów
Pochwały: 22
Mesmerize napisał(a):
Minusy:
- wirusy;
- platny;

Ojej, to straszne...mówisz tak, jakby żadne złe i niedobre skrypty nie mogły być uruchamiane na Lunuchach. A niby czego nie? Jeżeli w przeciągu dwóch lat zwiększy się popularność darmowych OSów to macie jak w banku pierwsze poważne aplikacje antywirusowe plus masę syfu uruchamiającego się automatycznie. Powaga - może łatwiej napisać i wprowadzić syfa do bibliotek Windowsa, ale to nie zmienia faktu, że ataków i uszkodzeń na Linuchach też bywa sporo. Tylko skoro systemy tego typu są mało popularne (okej - ktoś używa, ktoś nie, jest kilka tysięcy, milionów "darmowców", ale udział rynku wciąż jest mniejszy) to nikt nie notuje takich statystyk. No bo i po co? Lepiej niektóre problemy przemilczeć, wtedy zyska się nieświadomych userów, prawda?

Mesmerize napisał(a):
- stabilnosc;

Tia...pierwsze 24 godziny były w moim przypadku bardzo stabilne ;) a gdy wszedłem w drugą dobę to go najnormalniej w świecie straciłem. I bajka prysła, a po kilku dniach tego typu "niemożliwych wypadków" do łask wrócił stary dobry (niezastąpiony? Wiem, że trochę prowokacyjnie, ale... ;) ) Windows.
Mesmerize napisał(a):
dobrze skonfigurowany moze byc wydajniejszy od Windowsa (np.: renderowanie scen 3D, bardzo skomplikowane obliczenia);

Bajeczki...jeszcze długo będzie trzeba czekać na porównywalną wydajność, w dużej mierze uzależnioną od podzespołów. Fakt - Linux od dawna atakował w optymalne wykorzystanie, ale ostatnio na osnews.pl trafiłem na ciekawą dyskusję, gdzie uprzejmi jegomości rzucali do siebie mięsem w postaci potrzebnych konfiguracji jądra aby system naprawdę kopał.
Druga sprawa - skoro zapewnia takie skomplikowane obliczenia to czemu do cholery jasnej nie przekona do siebie wielkiego wydawcy/bogatego sponsora i nie skończy chociaż jednej, wypasionej gry napisanej w całości na Linuksie i pod niego w czasie krótszym niż 5 lat? Ostatnio czytałem, że Open Source'owy klon AoE w 3D wyszedł...w wersji pre - alpha (chwała im za to, że grywalnej). Wiecie po ilu latach? 9. I co? Zasłonicie się słabym wsparciem finansowym? No to czego nie wytłumaczycie, że "robiąc na Linuksie macie pewną i większą wydajność"?
Mesmerize napisał(a):
moim zdaniem nieskonczona mozliwosc konfigurowania go tak, by osiagac dokladnie to czego potrzebujemy;

Niestety - skończone. A ostatni etap to niemożność pracy na nim ;)
repozytoria oprogramowania;[/quote]
Po prostu ktoś chciał wyselekcjonować oprogramowanie pod daną platformę i się mu udało. Praktycznie to samo co dostęp do sieci i ręczne wyszukanie potrzebnego softu.
Znasz też minusy repozytoriów? Bardzo wiele aplikacji trafia tam po samym opisie - wiesz ile z nich powoduje konflikty?
[quote="Mesmerize napisał(a):
darmowy (platny czesto jest profesjonalny support)

Taaa, na pewno. Pokaż mi kilka dystrybucji z płatnym supportem a darmowym downloadem :D Oprócz Mandriva oczywiście ;)
Mesmerize napisał(a):
mniej popularne dystrybucje sa slabiej udokumentowane (mniejsza spolecznosc = wiecej trudnosci podczas szukania rozwiazania wlasnego problemu;

Niby tak - ale np. na forum Ubuntu mój temat leży dalej nieruszony, teraz jest pewnie zamknięty i niedługo poleci. A pytanie nie było trudne, bo o konfiguracji WINE, którą każdy zapalony Linuksiarz zna i rozumie.
Mesmerize napisał(a):
- nie mozna na nim bezposrednio uruchamiac aplikacji .exe;

A na co Ci .exe? Przecież Linuch daje wszystko ;) I to za darmo!

Twoje podsumowanie generalnie zamyka oba systemy w pewne ramy, poza które wychodzą - jest wiele stacji serwerowych chodzących na Windowsie Serwer Edition i dają radę, tak samo jak wiele niskobudżetowych biur, które decydują się na np. Ubuntu w celu cięcia kosztów.
A wszystko dlatego, że mało który informatyk ulega innym prądom niż te, które wpajają mu koledzy z roboty. Serio - zaproponuj w urzędzie miasta wprowadzenie oszczędności w postaci open source to Cię chłopaki śmiechem zabiją. Wiem o czym mówię, bo moi specjaliści z pracy średnio widzą pracę na czymś innym niż "niebiescy". A masa dystrybucji leży na dysku, o czym też wiem bo szybko się na dysk dostałem ;)

Generalnie post brzmi dosyć negatywnie w stosunku do Linucha - nic bardziej mylnego. Szanuję ten system i doceniam to że jest. Śmieszą mnie tylko argumenty, jakoby był on jedynym słusznym rozwiązaniem, pomimo tego że w segmentach o najwyższej ilości odbiorców jest daleko w tyle. No ale cóż... może kiedyś :)

WindowsVistaOpera

PostWysłany: 22 Sie 2010, 00:37 
HAKER
HAKER
Awatar użytkownika

proszę! prawie monolog trębacza

WindowsVistaFirefox

PostWysłany: 22 Sie 2010, 00:37 
Nowy na forum
Nowy na forum
Awatar użytkownika

Mysle, ze pilke mozna odbijac tak w nieskonczonosc, ale szkoda mi zycia na bzdurne argumentowanie etc. ;) A podsumowanie jest proste: jesli wiemy co chcemy osiagnac i jak to osiagnac, to wybierzemy odpowiedni dla nas OS, zrobimy z nim "cuda" i bedziemy sie cieszyc bezpieczenstwem, stabilnoscia, szybkoscia itd.:D

Profil E-mail  
    WindowsXPFirefox

PostWysłany: 22 Sie 2010, 00:39 
HAKER
HAKER
Awatar użytkownika

Przyjrzyjcie się licencjom szczególnie tym od produktów komercyjnych...imo powinienem zrobić restart i pisać to z pod "linucha" :? No i wątek zaczyna zanadto dryfować w auto-dywagacje co nie skutkuje dla ogółu. Proponuję zająć się opracowaniem rozprawy konkretnie plusów i minusów, czyli więcej syntezy proszę.

WindowsVistaFirefox
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 205 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14  Następna

Ciekawe tematy: mandaty oraz Mój pierwszy plan na biznes.

Suknie Ślubne na tę wyjątkową chwilę. Zapraszamy!

phpBB skin developed by: John Olson Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group